Лавина уби двама сноубордисти в Пирин над Банско

Загиналите са българи

Две момчета от София на 23 и 30 години са загиналите сноубордисти, които бяха пометени от лавина в Пирин планина. Трагичният инцидент стана по обяд под връх Тодорка, в посока на хижа „Бъндерица”. Сигнал за трагедията е подаден в Планинската спасителна служба от други скиори в 11,28 часа. Скиорите видели как огромната снежна маса повлича и затрупва двамата млади мъже по един от улеите под връх Тодорка. „Извадихме и двете тела, лавината е голяма и за съжаление не са имали никакъв шанс, те са я подсекли при спускането си, разказаха планински спасители от Банско, които се отзоваха на сигнала за инцидента.

Групата, която се е отклонила извън очертанията на ски зоната, е била от четирима души. Двама са завлечени от лавината, която сами са предизвикали, другите двама са оцелели. Те са и подали сигнала за помощ към планинската спасителна служба, уточниха спасителите.

Около 15 спасители са участвали в акцията, имало е и доброволци, както и спасителни кучета. Лавината е влачила сноубордистите цели 800 метра и е спряла на 50 метра от хижа Бъндерица.

Загиналите иначе са имали добро оборудване, имали са еърбеци. Те са се отворили, но въпреки това не са се спасили, казаха още спасителите.

Шефът на Българския червен кръст – Христо Григоров, апелира туристите да не напускат ски зоната, тъй като има много навявания от нов сняг, лавинната опасност е висока, всеки улеи крие риск „да събуди” лавина” при спускане. „Екстремното каране е като руска рулетка, двама млади хора загубиха живота си в лавината. Не бива по този начин да се рискува нито един човешки живот. Трябва да се спазват правилата, спасителите и собствениците на ски зоната непрекъснато предупреждават за опасността извън ски зоната”, каза още Христо Григоров.

Всеки ден предупреждаваме за висока лавинна опасност, но явно някои не чуват, а тези дни наваля пресен сняг, последва затопляне и за съжаление ето го резултата, коментираха спасители от Банско.

Коментари

Задължително поле