Пускат изгодни кредити за земеделие на БАТА АГРО

Целта е да се даде възможност и на по-дребните арендатори и фермери да разширят стопанствата си и да се развиват, казват от "Агрион Финанс".

Фермерите теглят кредити за разширяване на обработваемата земя, за подобряване на конкурентноспособността, за реализиране на проекти по европейски програми, както и за покриване на ежемесечни разходи –за торове, препарати и т.н. Има и случаи на покупки на цели бизнеси в земеделието. Това сочат данни на компанията за кредити и лизинг за земеделци „Агрион Финанс”. Тя ще представи основните си финансови продукти на есенното издание на Международно селскостопанско изложение БАТА АГРО. То започва на 30 август и ще продължи до 3 септември на летището в Стара Загора.

„Очакваме интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието да се запази. Малките и средните фермери също имат нужда от средства за модернизиране и разширяване на бизнеса си, а не могат да договорят преференциалните условия, които получават големите в бранша. Ето това ни мотивира да създадем продукти, които като форма и съдържание изцяло да отговорят на техните нужди”, коментира изпълнителният директор на „Агрион Финанс” Светла Боянова. Дружеството отпуска кредит за оборотни разходи, инвестиционни кредити и лизинг за покупка на земеделска земя.  То залага на бързата и улеснена процедура за кандидатстване с много по-малко като брой и обем документи. Периодът за теглене на кредит през голяма финансираща институция е повече от месец, в „Агрион Финанс” имат възможност да отпуснат средствата в рамките на няколко дни. Таксите също са много по-малко – реално фермерът не дължи нищо преди да е получил желаното финансиране. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Не са необходими съдлъжници, поръчители и гаранти, нито допълнителни обезпечения като апартаменти, къщи или друго имущество на фермера.

„Агрион Финанс” е регистрирано небанково дружество в БНБ, част от лидера в управлението на поземлени активи „Агрион”. От месец март тази година услугата Кредитиране се предлага в офисите на компанията в цялата страна– общо 25.

Коментари

Задължително поле