Пускат кметски син лихвар срещу 3 000 лв. гаранция

Принудителна мярка - парична гаранция в размер на 3 000 лв. наложи прокуратурата на Адил Ахмед/33 г./ от шуменското село Лятно, който развивал незаконна банкова дейност. Той има срок 7 дни, за да я внесе, каза за "Труд" в петък прокурор Яна Николова, говорител на Окръжна прокуратура-Шумен.

На Адил вече е предявено обвинение и събирането на доказателства за мащабната му лихварска дейност продължава.

Както "Труд" писа Адил беше арестуван в сряда , а служители на "Икономическа полиция" откриха в къщата, където живее 31 дебитни карти с ПИН-кодове, лични карти, 27 ключа на заложени автомобили, договорни ипотеки за имоти, златни накити, лаптопи, мобилни телефони и още вещи, оставени в залог.

Намерени са и близо 29 000 лв., Адил не работел, а имал пари да раздава кредити. Според "банкерските" му записки в три иззети тефтера е развивал дейност от 2015 г., а лихвата се движела около 10% месечно.

Адил е син на дългогодишния кмет на с. Лятно Ахмед Динар. Не е установена съпричастност на бащата към дейността на сина, нито на други членове от фамилията. Известно е, че хора не само от Лятно, а и от съседните села Църквица и Долина са разчитали на заеми от домашната банка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право