Задържаха кметски син за лихварство (СНИМКИ)

Шуменското село Лятно и околните разчитали на заеми от Адил А. /33 г./

Шуменски полицаи разкриха и пресякоха незаконна лихварска дейност, която развивал кметски син. Айдън А./33 г./ от шуменското село Лятно е бил арестуван в сряда след обиски в няколко имота, сред които и къщата на баща му - дългогодишният кмет на населеното място Ахмед Динар, научи "Труд".

Три тефтера, пълни с информация за сделки още от 2013 г. са иззети и предстои повдигане на обвинение, каза на брифинг окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева. Иззети са 28 920 лв., 31 дебитни карти, от които са теглени вноските на кредитополучателите, 27 ключа за коли, множество нотариални актове за имоти, каза шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим. По думите му това е най-мащабното пресичано лихварство в региона през последните няколко години.

Работата по случая започнала след получен сигнал за незаконни банкови операции, кредити от кметския син получавали хора от с.Лятно и съседните села. Рано сутринта в сряда служители на "Икономическа полиция" претърсили имот, обитаван от 33-годишния мъж. Намерени и иззети били 31 банкови карти с ПИН-кодове, собственост на различни лица. Лихварят теглел техни обезщетения за безработица или социални помощи от банкомати в Шумен, където идвал в полунощ. Открити са и 11 лични карти, нотариални актове на имоти, запис на заповеди, договори, между които 22 ипотечни. Известно е, че някои хора не успявали да си върнат заемите, загубвали къщите си, но били оставяни да живеят в тях под наем.

В имота са намерени ключове за 27 автомобила, които са били оставени в залог. В двора били паркирани 4 мотопеда, 3 мотоциклета и 5 коли от различни марки. В къщата са намерени 7 лаптопа, 13 мобилни апарати, 19 свидетелства са регистрации за моторни превозни средства. Иззети са множество златни накити - пръстени, обеци, гривни и синджири. Освен левовете имало и 500 паунда. Открити и иззети са 4 газови пистолети и 51 патрона.

Разпитани са множество свидетели, както и самият Адил, който съдействал и направил признания.

Известно е, че лихвата се движела около 10%. Приемали се всякакви залози, но фамилии, които искали да вдигнат сватба и им били нужни 5 000 лв., трябвало да заложат имота си, разказали свидетели. Младият мъж не работел, не е ясно откъде е имал средствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право