Пускат нов вид пенсия при навършени години

Репресираните ще поучават пенсия в по-голям размер от сегашните добавки.

Хиляди хора ще получат увеличение на получаваните от хазната суми

Репресираните ще взимат до 75 на сто от средната пенсия в страната

Промяната влиза в сила от 2025 г.

Нов вид пенсия предлагат депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС. Да бъде давана пенсия за репресия, вместо съществуващите сега добавки за репресирани граждани, предлагат депутатите с промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Право на пенсия да имат репресираните граждани от момента на навършване на възрастта за получаване на пенсия за стаж и възраст, без да има изискване за трудова дейност и осигурителен стаж, предлагат депутатите. През 90-те години на 20 век много репресирани са работили, но не са били социално осигурявани, пишат депутатите в мотивите си. Затова при навършване на възрастта за пенсиониране, тези хора нямат необходимия стаж за получаване на пенсия и не могат да кандидатстват за добавка за репресия. Добавката им се отказва от НОИ, тъй като нямат право на пенсия, към която тя да бъде добавена.

С промените повече хора ще получат право на пенсия за репресия. Хората, които досега са получавали добавка за репресия към пенсията си, ще продължат да получават пари, но вече като пенсия, а не добавка. А освен това получаваната сума ще бъде увеличена. Преживелият съпруг да получава към пенсията си пенсията за репресия на своя съпруг, предлагат още депутатите.

Право на пенсия за репресия имат хора, осъдени по наказателни дела заради техния произход, политически убеждения или религиозни вярвания през периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., незаконно задържани в поделенията на МВР през този период, въдворявани в трудововъзпитателни общежития и лагери, както и принудително трудово мобилизирани, изселвани и заселвани по административен ред, тези които са били нелегални, насилствено изселени в Съветския съюз, с висше или полувисше образование, заставени да работят по строителни обекти, в системата на чистотата или в селското стопанство.

В момента хората, които са били до 6 месеца в затвори и лагери получават добавка към пенсията, която е 30% от средната пенсия за стаж и възраст. За по-дълъг престой добавката нараства и стига до 50% от средната пенсия при престой в затвор или лагер над 120 месеца. С промените пенсията за репресия ще започва от 45% от средната пенсия и ще стига до 75%. По-високи суми ще получават и изселваните и висшистите, принуждавани да работят в строителството.

Промяната ще засегне около 6000 души, включително 1000 българи, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г., и се предвижда да влезе с сила от 1 януари 2025 г.

Дават по 100 лв., но не на всички

От петък изплащат великденските добавки

Парите за майките на 30 април

От петък започва изплащането на великденските добавки към пенсиите.

Изплащането на великденските добавки към пенсиите в размер на 100 лв., ще започне от петък, 26 април, обявиха от Националния осигурителен институт. Тогава сумите ще бъдат налични както по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, така и в пощенските станции – за хората, които получават пенсиите си по този начин.

Парламентът реши еднократната сума за великденската добавка да се изплаща на пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките към тях, за април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително, което означава, че право на тази добавка имат около 534 хил. души.

Майските пенсии ще се изплащат по стандартния график между 7 и 20 май. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 май (вторник) и ще завърши на 20 май (понеделник). Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май.

Паричните обезщетения за бременност и раждане и отглеждане на дете за настоящия месец ще бъдат изплатени преди празниците – на 30 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари