Пуснаха най-големия мост в България (обзор)

Най-големият стоманобетонен мост у нас е с дължина 640 м и отвор 160 м над долината на река Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово.

След обход на премиера Бойко Борисов

Строежът е започнат през 2013 г., но беше спиран няколко пъти

Има тунел и шумозащитни стени

По най-голямото мостово съоръжение у нас от днес пътуват автомобили и тежкотоварни превозни средства. “Колко трудно е да направиш моста, а колко бързо минаваш по него. Помните ли като идвахме тук в калта. А сега влизаш в тунела и все едно си е ден”, коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на новия обходен път на Габрово. Заедно с него бяха вицепремиерът Томислав Дончев, който влезе в ролята на гид из родния си край, финансовият министър Владислав Горанов и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По време на инспекцията вицепремиерът Томислав Дончев отбеляза, че с новото трасе преминаването на Балкана се съкращава с половин час. “Радостен съм, че мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, вече е завършен. По 23-километровото трасе има много съоръжения, изградени чрез съвременни строителни технологии. Такъв е най-големият стоманобетонен мост с дължина 640 м и отвор 160 м над долината на река Синкевица, част от кв. Чехлевци и кв. Войново на Габрово”, коментира Борисов.

Той честити на габровци и на всички, които ще използват новия път. “Навремето заварих магистрала Марица точно пред Свиленград 3 км и половина се бяха разминали двете платна от двете страни, а тука сега като минете и го видите ще ви хареса”, каза още премиерът по време на инспекцията.

Строежът на обходния път на Габрово започна през 2013 г., а срокът беше удължаван няколко пъти. В новия участък има тунел, три по-малки моста и два пътни възела, чрез които ще се осъществява връзката на обхода с центъра на Габрово. Пътят, който ще изнесе трафика извън града, ще отвежда и към бъдещия тунел под Шипка. Обходът е част от транспортното трасе Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север - Юг. Борисов подчерта, че въпреки пандемията от COVID-19 не спира изграждането на нито един от важните инфраструктурни обекти в страната. “И “Хемус” правим, другата седмица ще покажем на варненци напредъка му. А от 10 юни започваме участъка от Велико Търново в двете посоки”, добави премиерът.

Коментари

Задължително поле