Пуснаха на свобода срещу 1000 лв. сина на смъртоносно простреляния ресторантьор от Виноградец

Пловдивският апелативен съд промени мярката на Димитър Тонкев от „задържане под стража” в „парична гаранция”

Пловдивският Апелативен съд пусна във вторник на свобода срещу парична гаранция от 1000 лв. 21-годишния Димитър Тонкев.

Срещу сина на смъртоносно простреляния с пистолет „Глок” ресторантьор от пазарджишкото село Виноградец Наско Тонкев има повдигнато обвинение, че в периода от 2 юни до 15 септември 2017 г. е държал с цел разпространение и е разпространил високорискови нартонични вещества – 2,5 грама марихуана и 0,5 грама амфетамин – престъпление по чл. 354а, ал.1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Апелативният съдия Христо Крачолов уважи жалбата на на Димитър Тонкев и адвоката му Нягол Панев срещу определението на Окръжния съд в Пазарджик, с което му бе наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” и я замени с по-лека. Апелативните магистрати отмениха определението на Окръжен съд – Пазарджик, с което на обвиняемия Димитър Тонкев е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и вместо това му наложиха „парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

Съдът прецени, че е налице обосновано предположение Димитър Тонкев да е извършил деянията, в които е обвинен. От събраните доказателства и свидетелски показания действително има данни, че се е занимавал с разпространение на високорискови наркотични вещества. Съдът обаче отчете малкото количество наркотични вещества, предмет на престъплението. Апелативният съд намери, че няма опасност Димитър Тонкев да извърши престъпление, като взе предвид чистото му съдебно минало. Според съда адекватната мярка за неотклонение е парична гаранция. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Решението на Пловдивския апелативен съд бе прието много емоционално от майката, сестрата и приятелката на 21-годишния младеж от Виноградец, които се разплакаха в заседателната зала.

Адвокат Нягол Панев пък бе категоричен, че полицейската акция и задържането на клиента му има връзка с дело за убийството на Наско Тонкев, по което обвиняем е подалият оставка председател на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков.

Приятели, роднини и жители на Виноградец бяха събрали близо 400 подписа в защита на Димитър Тонкев, а ден по-рано 30-ина от тях протестираха и пред Съдебната палата в Пазарджик срещу решението на Окръжния съд.

Те бяха категорични, че не е нормално той да бъде оставен за постоянно в ареста до старта на съдебния процес заради дрога на стойност от 11-12 лв., която не е била открита и в самия обвиняем. „Нито в него, нито в дома му са открити наркотични вещества. Това се крепи само на базата на свидетелски показания“, коментираха приятели на Димитър Тонкев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право