Путин: Всяка страна, приела американски ракети, ще бъде изложена на риск от руски удари

Президентът Владимир Путин предупреди, че Русия ще отговори огледално, ако в Европа бъдат разположени нови американски ядрени ракети, предаде Би Би Си. Той каза, че всяка страна, приела US ракети, ще бъде изложена на риск от руски удари.

НАТО обяви, че е малко вероятно разполагането на нови ядрени оръжия в Европа, ако се стигне до разваляне на договора от 1987 г. за забрана на ракетите с със среден обсег.

САЩ твърдят, че Русия го нарушава и планират да се изтеглят от споразумението.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие, че Русия вероятно нарушава договора. Той обаче каза, че алиансът не търси конфронтация, но е готов да защитава всички членки от всякаква заплаха.

НАТО започва днес най-голямото си учение от Студената война в Норвегия с участието на около 50 000 военнослужещи от всичките 29 членки, както и Финландия и Швеция. На маневрите ще се отработва отблъскване на инвазия в Норвегия.

Според Путин изтегляне на САЩ от договорите за разоръжаване, като този за ракетите със среден обсег, е „изключително опасно“. „Няма да остане нищо освен надпревара във въоръжаването“, каза руският президент на пресконференция късно в сряда с италианския премиер Джузепе Конте.

Ако САЩ разположат ракети със среден и малък обсег в Европа, Русия ще бъде принудена да отговори огледално, „много бързо и ефективно“, каза Путин.

„Главният въпрос е, ако САЩ се изтеглят от този договор, какво ще правят с тези ракети. Ако те бъдат доставени в Европа, естествено, ние ще отговорим огледално", продължи руският президент.

„Европа трябва да разбере, че ще бъде под заплаха от възможен ответен удар на Русия, ако приеме американски ракети със среден и малък обсег“, предупреди Путин.

Той отхвърли твърдението на Тръмп, че Русия е нарушила договора от 1987 г. и заяви, че САЩ са тези, които го нарушават. Путин каза, че е готов да обсъди с Тръмп въпроса за договора за ракетите със среден обсег на срещата в Париж на 11 ноември.

Коментари

Задължително поле