Путин в новогодишната си реч: Днес е много важно да вярваме в себе си и да не отстъпваме пред трудностите

Днес е много важно да вярваме в себе си, да не отстъпваме пред трудностите, да запазим нашето единство, това е основата на общия ни успех в бъдеще. Това каза президентът на Русия Владимир Путин в новогодишното си слово. 

Ето и пълната реч на Путин, публикувана от ТАСС

Уважаеми граждани на Русия! Скъпи приятели!

Само след няколко минути 2020 г. приключва.

Посрещайки я точно преди година, вие и аз, като хората по целия свят, разбира се, мислехме и мечтаехме за добри промени. Тогава никой не би могъл да си представи през какви изпитания ще трябва да преминем всички.

И сега изглежда, че изходящата година съдържа бремето за няколко години. Трудно беше за всеки от нас, с безпокойство и големи материални затруднения, с притеснения, а за някого - с горчивата загуба на близки и любими хора.

Но, разбира се, изходящата година беше свързана и с надежди за преодоляване на несгодите, с гордост от онези, които показаха най-добрите си човешки и професионални качества, със съзнанието колко много означават надеждните, искрени, истински отношения между хората, приятелството и доверието между нас. 

Преминахме тази година заедно, достойно, както подобава на един народ, който почита традициите на своите предци. Тези ценности: смелост, отзивчивост и милост са в сърцата ни, в характера и действията ни.

Ние се равняваме по нашите скъпи ветерани, по доблестното поколение, победило заразата на нацизма. Въпреки всичко изпълнихме свещения си синовен дълг - с благодарност и признателност отпразнувахме 75-годишнината от Голямата победа.

Да, нов опасен вирус промени, обърна с главата надолу обичайния ни начин на живот, работа, учене, принуди ни да преразгледаме, да коригираме много планове. Но светът е така устроен, че изпитанията са неизбежни в него.

Те ни карат да погледнем по-отблизо живота, да послушаме съвестта си, да изхвърлим дребното, напразно и наистина да оценим най-важното. И това е дарът на човешкия живот, това е семейство, нашите майки и бащи, дядовци и баби, това са нашите деца - и бебета, и вече пораснали, това са нашите приятели и колеги, безкористната помощ и общата енергия на добрите дела - мащабна, за цялата страна, и малка , в рамките на района, улицата, вкъщи, но не по-малко значими.

Изпитанията и проблемите непременно ще си отидат. Винаги е било така. И основното остава с нас, всичко, което ни прави благородни и силни: любов, взаимно разбиране, доверие и подкрепа.

Затова бих искал да пожелая трудностите на изходящата година бързо да потънат в забрава. И всичко, което сме придобили, всичко най-добро, което е разкрито във всеки човек, определено ще остане с нас завинаги.

Днес е много важно да вярваме в себе си, да не отстъпваме пред трудностите, да запазим нашето единство, това е основата на общия ни успех в бъдеще. Убеден съм, че заедно ще преодолеем всичко, ще установим и възстановим нормалния живот и с подновена енергия ще продължим да решаваме проблемите, пред които е изправена Русия през следващото трето десетилетие на 21 век.

Скъпи приятели!

Сега не всички са на новогодишната трапеза. Все още има много хора в болниците и съм сигурен, че всички те се чувстват подкрепени от семейството и приятелите си. С цялото си сърце ви пожелавам, мили мои, да преборите болестта и да се върнете у дома възможно най-бързо.

За съжаление епидемията все още не е напълно спряна. Борбата срещу нея не спира нито за минута. Лекарите и медицинските сестри, екипите на Бърза помощ продължават да работят смело. Много от тях са на служба в тази празнична нощ.

Персоналът на службите за спешна помощ, нашите военнослужещи в горещи точки извън Русия, нашите миротворци и бойни екипажи на армията и флота също  неуморно, с висока отговорност, изпълняват най-трудните задачи.

Благодарение на всички, които изпълняват своя дълг денем и нощем, при всякакви обстоятелства са на поста, гражданите на Русия могат спокойно да се съберат днес в домовете си със своите близки; с надеждата за най-доброто и с планове за бъдещето да посрещнем Нова година, да изпълним съкровени  желания.

Скъпи приятели!

Нека в тези моменти мечтаем за най-светлото, за мира и просперитета, за щастието и радостта за всички, които са с нас, които са скъпи за нас, за цялата ни държава.

Искам да благодаря на всеки от Вас, защото сме заедно. И когато усетим сигурния лакът на хората, стоящи наблизо, Русия се превръща в едно голямо семейство.

Искрено Ви пожелавам на всички здраве, вяра, надежда и любов, като близки и скъпи хора. Желая Ви щастие през новата, настъпваща 2021 година!

Честит празник, скъпи приятели!

Коментари

Задължително поле