Путин: До няколко години страните от Източна Европа може да напуснат ЕС

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността страни от Източна Европа след няколко години да обмислят излизане от Европейския съюз.

Путин напомни на днешното пленарно заседание на инвестиционния форум "Русия зове!", че противоречията вътре в ЕС са се породили заради особеностите на разпределението на данъците. Той каза, че това става по начин, по който значителна част от данъчните средства на водещи страни от Европа отива в подкрепа на тези, които досега не са достигнали определено равнище на икономическо развитие и става дума за десетки милиарди евро.

Към 2028 година някои страни от Източна Европа ще достигнат такова равнище на икономическо развитие, при което те ще престанат да получават грантове и различни видове подкрепа от европейския бюджет, а ще трябва да плащат така, както прави Великобритания. И не съм убеден, че няма да им дойде на ум, както стана със самата Великобритания, да излязат от ЕС, каза руският президент.

Путин отговори и на журналист, който направи сравнение между проблемите в ЕС и причините за разпадането на СССР. Той коментира, че неефективната икономическа политика е довела до колапс в социалната сфера и оттам - политически последствия в съветския съюз.

Коментари

Задължително поле