Путин е поканил Тръмп в Москва

Снимка: Архив

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че е поканил американския си колега Доналд Тръмп в Москва и че е готов да отиде във Вашингтон, но посочи, че са необходими благоприятни условия за реализирането на тези срещи, съобщи Ройтерс.

Двамата лидери разговаряха в Хелзинки по-рано този месец, но Тръмп бе подложен на критики в САЩ заради поведението си на срещата.

Говорейки пред журналисти в края на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, Путин каза, че телефонните разговори между Москва и Вашингтон са недостатъчни и че двете страни се нуждаят от срещи, на които да разговарят по теми като ядрената сделка с Иран, конфликтите в Близкия изток, договори за контрол на оръжията.

„Що се отнася до нашите срещи, аз разбрах много добре какво каза Тръмп. Той има желание да имаме още срещи. Готов съм за това. Нуждаем се от съществуването, създаването на подходящи условия (за тях – б.р.), включително в нашите страни“, каза Путин на пресконференция.

„Готови сме за такива срещи. Готови сме да поканим Тръмп в Москва… Впрочем, той има такава покана, казах му за нея. Готов съм да отида във Вашингтон. Но пак ще повторя, ако са създадени правилните условия за работа“.

След срещата в Хелзинки Тръмп съобщи, че е поканил Путин във Вашингтон наесен, но по-късно Белият дом уточни, че тази среща ще е догодина.

Путин каза още, че е възможно да се срещнат с Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 или друга международна среща.

В коментар на критиките в САЩ към Тръмп за срещата им в Хелзинки Путин каза: "Въпреки трудностите, в този случай трудностите са свързани с вътрешната политическа ситуация в Съединените щати, животът продължава и нашите договорености също“ .

„Голям плюс на президента Тръмп е това, че той се стреми да изпълнява своите обещания, преди всичко дадени на избирателите, на американския народ“, каза още Путин и отбеляза: „След избори едни или други лидери често забравят това, което са обещавали на народа, когато са ги избирали, а Тръмп – не“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят