Путин защити Тръмп: Импийчмънтът е базиран на измислици

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин заяви, че импийчмънтът на американския президент Доналд Тръмп се основава на „измислени" твърдения, като добави, че не вярва процедурата да сложи край на мандата му.

„Все още (импийчмънтът) трябва да премине през Сената, където републиканците имат мнозинство", припомни Путин, след като Камарата на представителите на САЩ подкрепи отстраняването от власт на Тръмп. „И едва ли е вероятно те да изтласкат от длъжност представител на собствената си партия на основания, които са абсолютно измислени", добави руският президент в рамките на годишната си голяма пресконференция.

Путин определи събитията в американския Конгрес като „обикновено продължение на вътрешнополитическа борба" между демократите и републиканците. Руският президент дори упрекна журналиста, който зададе въпроса, че „говори за Тръмп, сякаш управлението му е приключило.

Държавният глава на Русия подчерта, че т.нар. "украинска сага" е само предлог, използван от демократите, за да бъде задействана процедурата по импийчмънт на Тръмп, след като са се провалили в опитите да убедят американците, че Москва се е намесила в президентските избори през 2016 г.

„Демократите обвиниха Тръмп в заговор с Русия и след това се оказа, че няма нищо такова. Това не може да бъде в основата на импийчмънт. Тогава те измислиха историята с Украйна", заяви Путин.

Говорейки за руско-американските отношения, той изрази готовността на Москва да бъде продължен договорът за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, чийто срок изтича скоро, но добави, че засега няма отговор от Вашингтон по този въпрос.

Коментирайки новината, че Конгресът на САЩ е одобрил вчера нови антируски санкции, той каза, че това са "абсолютно неприятелски действия" и увери, че Русия ще даде "огледален" отговор, ако те бъдат въведени. "Това, безусловно, ще окаже влияние на равнището на нашите междудържавни отношения. Ние знаем техния подход, който се свежда до това, че САЩ ще работят с нас само там, където им е интересно и изгодно, и в същото време ще сдържат Русия чрез решения от подобен род. Но и ние, знаейки това, ще постъпваме огледално, и толкова," подчерта Путин.

"Ние, въпреки всичко, сме заинтересовани от развитието и поддържането на отношенията със САЩ и ще работим за това независимо кой ще бъде в Белия дом и кой контролира двете камари на американския Конгрес", изтъкна руският президент.

Коментари

Задължително поле