Путин: Има риск от спиране на транзита на руски газ през Украйна

Снимка: Twitter/Архив

Има риск от прекратяване на транзита на руски газ през територията на Украйна, с новите си искове украинската компания „Нафтогаз“ изостря ситуация в преговорите с „Газпром“ за нов договор, предупреди президентът на Русия Владимир Путин след края на срещата на БРИКС в Бразилия, съобщи ТАСС.

Путин отбеляза, че Русия е готова за сключване на споразумение по всяко законодателство. „Ако Украйна успее да приложи европейското законодателство…Ако успеят да направят това в оставащия период от време – добре. Те са поели задължения пред Европа, не пред нас. Но не всичко зависи от нас. Поради това навярно съществува риск от прекратяване на транзита“, след изтичането на договора на 31 декември, коментира снощи държавният глава

Европейската комисия е спокойна по въпроса за транзита на руски газ през Украйна и продължава да работи с Москва и Киев над сключването на ново договор, заяви днес говорителката на ЕК Мина Андреева.

„От наша страна сме спокойни и продължаваме да работим в рамките на тристранните преговори (за транзита на газ)“, заяви тя.

Коментари

Задължително поле