Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Сирия. Това съобщи пресслужбата в Кремъл, предава агенция ТАСС.

„Главен акцент е бил положението в Сирия. Владимир Путин е информирал за договореностите, които са постигнати в Сочи на срещата между лидерите на страните-гаранти на процеса от Астана. И двете страни отбелязаха необходимостта от насърчаване на вътрешния сирийски политически диалог, на първо място - началото на работата на Конституционната комисия“, се посочва в съобщението.

От Кремъл уточниха, че „Владимир Путин и Еманюел Макрон са обсъдили ситуацията в североизточна Сирия, както и зоната за деескалация в Идлиб“.

„Руският президент посочи данни за подготовката на провокации от страна на бойци, използващи химически отровни вещества“, отбелязва пресслужбата. Бяха изразени взаимни намерения за продължаване на руско-френските контакти относно Сирия с цел преодоляване на последиците от въоръжения конфликт и установяване на мир в страната“.

„При обмяната на мнения за Украйна, Владимир Путин обърна внимание на Емануел Макрон относно антируската кампания на киевските власти, която се активизира в контекста на президентските избори през март“, отбелязва пресслужбата. „Беше подчертано, че действията на украинската страна, включително решенията да не се допускат руски наблюдатели на изборите, както и отказа да се организират избирателни секции в Русия, противоречат на общоприетите демократични норми и принципи на ОССЕ“.

Акцентирана беше готовността за по-нататъшна съвместна работа, включително в рамките на „нормандския формат“, по уреждането на вътрешния украински конфликт, отбелязват от Кремъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят