Путин и Си обсъждат украинската криза

Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес в Казахстан, което е първото му задгранично посещение от началото на пандемията от короновируса.

На форум в Самарканд

Украинската криза ще е сред основните теми на срещата между лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин, която ще се проведе утре в рамките на форума на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд, Узбекистан. Това съобщи пред ТАСС помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

“Китай подхожда балансирано по украинската криза, ясно заявява разбиране за причините, които принудиха Русия да започне специалната военна операция”, посочи Ушаков. Който определи предстоящата среща между Путин и Си като “отдавна очакван личен контакт”". Очаква се двамата лидери да дадат положителна оценка на „“безпрецедентно високото равнище на стратегическо партньорство между двете държави”.

Днес Си Цзинпин пристигна в казахстанската столица Нур Султан, което е първото пътуване на китайския лидер зад граница от избухването на пандемията от коронавируса. След тази визита Си ще отпътува за Узбекистан, където ще участва в среща на върха на ШОС, планирана за 15-16 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят