Путин: Нобеловата награда няма да спаси Муратов, ако наруши закона за чуждестранните агенти

Държавният глава на Русия Владимир Путин увери, че главният редактор на вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов няма да бъде включен в списъка на „чуждестранните агенти“, ако не се „прикрива зад“ присъдената му Нобелова награда за мир. Думите на Путин, произнесени на пленарната сесия на форума на Руската енергийна седмица, са цитирани от редакцията на изданието, ръководено от отличения журналист.

Журналистът на CNBC Хедли Гембъл попита руския президент дали може да гарантира, че Муратов няма да бъде обявен за чуждестранен агент. „Ако Муратов не нарушава руското законодателство, ако не даде основание да бъде деклариран като чуждестранен агент, той няма да бъде обявен за чуждестранен агент. Но ако той се прикрива зад Нобеловата награда като зад щит, за да извърши нещо, което нарушава руското законодателство, тогава ще го направи умишлено, за да привлече вниманието към себе си или по някаква друга причина. Независимо от заслугите, всеки трябва ясно да разбере: законите на Русия трябва да се спазват“, категоричен бе  президентът.

Тази година Нобеловата награда за мир беше присъдена на Дмитрий Муратов и филипинската журналистка Мария Реса за „усилия за защита на свободата на изразяване, което е предпоставка за демокрация и траен мир“, а също и за „смела борба за свобода на словото във Филипините и Русия“. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия