Путин: Новата руска крилата ракета ще поразява цели по вода и суша

САЩ да признаят защо напуснаха договора за ликвидиране на оръжията със среден и малък обсег, а не да обвиняват Москва, призова руският президент

Русия е длъжна да се движи само напред и то с бързи темпове. Нямаме време за отлагане. С тези думи руският президент Владимир Путин започна ежегодната си реч пред Федералното събрание (Сената) в Москва, съобщава РИА Новости.

В словото си Путин наблегна на ситуацията в страната. Той отбеляза, че откакто е начело на Русия, броят на хората, живеещи на прага на бедността е намалял наполовина.

Държавният глава подчерта и че за пръв път в историята на страната резервите на Русия напълно покриват външния и търговски дълг на държавата.

Путин коментира и наземния вариант на комплекса "Калибр". "Новата крилата ракета "Циркон" ще бъде скорост от 9 маха (над 1000 км/ч), а обсегът й ще бъде над 1000 километра. Тя ще може да поразява както във водата, така и на сушата", обясни президентът. С нея ще бъдат оборудвани руските кораби и подводници. Очаква се ракетата да бъде завършена до 2020 г.

Държавният глава не пропусна да обсъди международните отношения на страната си. Той отново разкритикува САЩ за излизането им от договора за ликвидиране на оръжията със среден и малък обсег. "Нашите американски партньори трябваше да кажат истинската причина за напускането си, а не да използват безпочвени обвинения срещу нас", заяви президентът. Путин добави и че страната му няма никакво желание да влиза в конфликт със САЩ.

Президентът коментира и отношенията между Русия и ЕС. "Надяваме се, че страните от Европейския съюз ще предприемат реални стъпки, за да подобрят отношенията си с нас. Всички тези държави имат интерес за сътрудничество с Русия, особено в сферата на малкия, големия и среден бизнес", смята държавният глава.

Коментари

Задължително поле