Путин подписа указ за пролетна наборна военна служба, призовават се 150 000 души

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за пролетната наборна военна служба на руски граждани. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация.

Според новите правила, които влязоха в сила на 1 януари, гражданите на възраст от 18 до 30 години ще подлежат на военна служба (с изключение на тези, които са навършили 27 години преди края на 2023 г., и тези, които са на 28 или 29 години стари и които са на склад).

„От 1 април до 15 юли 2024 г. да се извърши набор на военна служба на граждани на Руската федерация на възраст от 18 до 30 години, които не са в запаса и подлежат на набор на военна служба, в размер на 150 000 души“, се казва в постановлението.
С указа се разпорежда и освобождаване от военна служба на войници, матроси, сержанти и старшини, на които е изтекъл срокът на наборната военна служба. Правителството на Руската федерация, регионалните власти и наборните комисии са натоварени да осигурят изпълнението на всички необходими дейности в рамките на наборната служба.

Както по-рано обясни в интервю за „Красная звезда“ генерал-полковник Евгений Бурдински, началник на Главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, срокът на наборната служба остава непроменен и е една година. В спецоперацията няма да участват военнослужещи, призовани на служба през пролетната кампания, подчерта още Бурдински.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия