Путин се ангажира пред Себастиан Курц с подобряване на отношенията с ЕС

Путин и Курц

На среща в Москва с австрийския канцлер Себастиан Курц руският президент Владимир Путин се ангажира страната му да направи необходимото за подобряването на отношенията с Европейския съюз. Същевременно Путин подчерта, че не Русия първа е въвела санкциитe, предаде БНР.

На съвместна пресконференция след срещата си с Курц Путин определи санкциите като „безсмислено и вредно занятие“, подчертавайки, че въвеждането им не е дало очакваните резултати. Той се обяви за отстраняване на причините, довели до настоящото положение, посочвайки най-вече кризата в Украйна.

Австрийският канцлер Себастиан Курц декларира подкрепата си за "Северен поток" 2, а Владимир Путин подчерта, че проектът не е насочен срещу интересите на Украйна, няма политически характер, а е изцяло икономически. Руският президент аргументира необходимостта от построяването на газопровода между Русия и Германия с думите: "Във всеки случай построяването на обекти като "Северен поток", "Северен поток 2", "Турски поток" безспорно диверсифицират газовите доставки, а значи и подобряват качеството и сигурността им."

И Владимир Путин, и Себастиан Курц акцентираха върху засилването на друстранните търговско-икономически връзки. Стана ясно, че миналата година стокообменът между Русия и Австрия се е увеличил с 40%. Руските инвестиции в австрийската икономика са достигнали 23 милиарда долара, а австрийските в руската – 5 милиарда.

Коментари

Задължително поле