Путин след среща с Абе: Има още много работа до подписването на мирен договор между Русия и Япония

Путин и Шиндзо Абе

Повече от три часа продължиха днес в Москва преговорите между президента на Русия Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе, предадоха ТАСС и ДПА.

След тях Путин каза, че в центъра на вниманието се били търговските и икономически отношения, и че до подписването на мирен договор има да се свърши още много работа.

След края Втората световна война СССР и Япония не подписват мирен договор и оттогава са в спор за суверенитета на един архипелаг в северната част в Тихия океан, наричан от руснаците Курилски острови, а от японците - Северни територии.

На 18 август 1945 г. архипелагът е бил превзет от съветски войски, а впоследствие японското население било прогонено оттам.

Срещата Путин-Абе бе в по-голямата си част при закрити врати с изключение на встъпителните думи на двамата лидери. Абе заяви, че би желал да говори за сключването на мирен договор, и че двете страни са готови със съвместни усилия да направят настоящата година паметна във взаимоотношенията си.

Понастоящем на спорния архипелаг действат руско-японски икономически инициативи, припомни ДПА.

Ройтерс съобщи, че руската полиция е задържала днес 11 демонстранти пред японското посолство в Москва, протестиращи против евентуалното връщане на Курилите на Япония.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия