Путин смята, че Русия и САЩ трябва да си помагат в битката с коронавируса

Това са принудителни мерки, те са временни. Но ще бъдат в сила по-кратко време и по-ефективни, ако бъдат по-строги, каза Путин.

САЩ и Русия трябва да си помагат взаимно в борбата с пандемията от COVID-19, смята руският президент Владимир Путин. Това заяви днес неговият говорител Дмитрий Песков.

"Президентът Путин смята, че пандемията е моментът, в който е необходима взаимопомощ", каза пред журналисти Песков и припомни неотдавнашното изявление на руския лидер, че сега е "времето, когато трябва да си помагаме и да използваме всички налични възможности, за да защитим своите граждани и здравето им".

Американският президент Доналд Тръмп заяви на 16 април, че страната му има готовност да предостави на Русия апаратура за изкуствена вентилация на белите дробове като помощ в борбата с вируса. "Ако потрябва, Русия, естествено, ще се възползва от това любезно предложение", каза днес говорителят на Кремъл. Прессекретарят на Путин изтъкна, че Москва е възприела "много позитивно" предложението на САЩ.

По-рано този месец Русия изпрати на САЩ медицински принадлежности като помощ в усилията срещу COVID-19. Тръмп нарече това много любезен жест от страна на Москва.

Руската помощ бе предоставена в момент, когато САЩ едва бяха започнали да разгръщат мащабно производството на респиратори, а сега американската промишленост постепенно набира обороти, както посочи Тръмп неотдавна в телефонен разговор с Путин, уточни Песков.

Външното министерство на Русия съобщи по-рано, че половината от стойността на медицинското оборудване, изпратено от Москва в САЩ, е била поета от Руския фонд за преки инвестиции, а другата половина - от американската страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия