Путин: Талибаните са наши съюзници в борбата с тероризма (ВИДЕО)

Владимир Путин

Приемаме сериозно изявленията на Тръмп за спирането на конфликта в Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че възприема талибаните като съюзници в борбата срещу тероризма, съобщават световните агенции.

На пресконференция в Астана, където беше за срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, Путин каза: „Талибаните със сигурност са наши съюзници в борбата срещу тероризма, защото всяка власт е заинтересувана от стабилността си и от стабилността на държавата, която ръководи“. Това заявление той направи, след като през последните месеци в Русия бяха извършени няколко атентата, предаде БТА.

Върховният съд на Русия обяви талибаните за "терористично" движение през 2003 г. През май 2024 г. Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието предложиха на Владимир Путин да изключи движението от списъка на забранените организации, но това не се случи. През юни тази година представители на талибаните участваха в икономическия форум в Санкт Петербург.

На пресконференцията държавният глава на Русия заяви, че не е гледал предизборния дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп, защото е имал достатъчно своя работа за вършене, но добави, че е гледал фрагменти от диспута.

"Видях някои фрагменти, но си имам достатъчно работа. Затова и не следя особено какво се случва там, особено коментарите в медиите, а те винаги имат определени предпочитания", заяви руският държавен глава.

Путин добави, че Москва приема сериозно изявленията на бившия американски президент Доналд Тръмп за готовността му да прекрати конфликта в Украйна.

 "Приемаме съвсем сериозно факта, че г-н Тръмп като кандидат за президент на [САЩ] заявява, че е готов и желае да спре войната в Украйна", заяви руският държавен глава в отговор на журналистически въпроси.

Относно Украйна Путин заяви: „Няма да обявяваме прекратяване на огъня. Трябва да видим необратими стъпки от страна на Украйна. Без такива стъпки, прекратяване на огъня е невъзможно“, предаде Ройтерс.

Той добави и че няма смисъл за Русия да се обръща към украинския парламент, когато става дума за идеите на Москва за прекратяване на конфликта между двете страни, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Разбира се, че е възможно да се обърнем към Върховната рада, но в условията на узурпиране на властта от управляващия елит в Украйна - това е безсмислено, защото мнозинството в Радата е подчинено на този така наречен управляващ елит, за който споменах", отбеляза руският лидер, отговаряйки на въпроси на журналисти след срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия