Пхенян заплаши да отмени срещата с Доналд Тръмп

Северна Корея е заплашила да се оттегли от дългоочакваните и безпрецедентни разговори между лидера на страната Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп. Като причина за решението се посочват съвместните военни учения между САЩ и Южна Корея.

Пхенян също така отмени предвидена за утре среща на високо равнище с Южна Корея в знак на протест срещу маневрите, които се провеждат ежегодно, съобщи южнокорейската агенция Йонхап, цитирайки севернокорейската КЦТА.

Подготовката за срещата на най-високо равнище между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун продължава, коментира говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт. Науърт допълни, че засега Вашингтон не е получавал уведомление за промяна на решението на Северна Корея за участието в преговорите.

"Преди Ким Чен Ун е казвал, че разбира необходимостта и полезността от това Съединените щати и Република Корея да продължат съвместните си учения. Те са законни и добре планирани предварително. Не сме чували нищо от това правителство или от правителството на Южна Корея, което да показва, че няма да продължим да провеждаме тези учения или че няма да продължим да планираме срещата между президента Тръмп и Ким Чен Ун следващия месец", заяви Науърт.

Коментари

Задължително поле