Пшеницата достатъчно, но няма пазар

Потреблението намалява, износът е затруднен

Добивът спада между 3 и 10% в различни райони

Реколтата да не надхвърли 5,9 млн. тона, очакват експерти

Имаме достатъчно пшеница, както за изхранване на населението, така и за животновъдството, заяви пред „Труд“ Стефан Иванов, изпълнителен директор на „Зърнени храни Силистра“. По думите му дори да има намаление на реколтата тази година заради сушата в някои области, то няма да надхвърли 10%. Пак 5,5-5,8 млн. тона пшеница ще останат, с които можем да изкараме 3 години без да сеем, посочи Иванов.

Според него големият проблем е, че няма пазар за пшеницата. От една страна вътрешното потребление намалява, а от друга износът става все по-труден, защото търсенето и в други държави се свива. Ние работим на най-трудните пазари като Либия, Тунис, Алжир, Мароко и нещата не са обнадеждаващи. Заради войната в Либия се бавят плащанията, в Тунис и Алжир пробиваме трудно с българската пшеница, защото са свикнали на френската. В Египет не можем да припарим, защото там пазарът се държи от Русия, посочи той.. По думите му цените на зърното се диктуват от големите производители.

Ако няма пазар за пшеница, тя трябва да се съхранява в складовете. Това обаче изисква много разходи и оскъпява суровината, категоричен е Стефан Иванов.

От Центъра за икономически изследвания в селското стопанство прогнозират, че тази година реколтата от пшеница няма да надхвърли 5,9 млн. тона. Продължителната суша в страната, която е особено тежка в Добруджа, ще понижи средния добив на пшеница у нас, но известна компенсация може да се очаква от увеличението на международните цени на хлебното зърно, сочи изследването. Очакванията за добива от пшеница от новата реколта са за 4,85 тона/ха, като спрямо миналата година спадът ще е между 3% и 10% в различни райони. Ако прогнозата за 6-7% намаление на новата световна реколта се сбъдне, то средната цена ще се повиши с около 8%, посочват от института. И допълват, че FOB цените на хлебна пшеница от Украйна се стабилизират над нивата от март 228 долара/тон, а фуражната 217 долара/тон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини