Първата мотриса за третия лъч на метрото вече е произведена

Първият от 20 влака, които ще се движат по третата линия на метрото, вече е произведен. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Предстоят технически изпитания на мотрисата за сертификат TUF. Първите нови метровлакове ще започнат да пристигат в столицата в средата на 2018 г.

Влаковете са с автоматично управление за следене на скоростта, реализират икономия на енергия от 25% - 30%, разполагат със система за автоматично предаване на видео сигнал в кабината на машиниста. На метростанциите между перона и влака са предвидени преградни врати, които се отварят и затварят едновременно с вратите на влака. Предвидена е и възможност за управление на влака без машинист.

Метрото на София е над 41 км, от които 21 са пуснати в експлоатация през последните 7-8 години. С тях в ежедневните си пътувания се придвижват около 370 000 души, спестените вредни емисии във въздуха са над 75 хил. т. на година.

В момента се изграждат още 12 км нов трети лъч на софийското метро. Те са от бул. „Владимир Вазов“, през центъра, Орлов мост, „Красно село“, „Овча купел“ до Околовръстното при Горна Баня и ще бъдат готови до края на 2019 г.

metro-vlakove-siemens-04

Коментари

Задължително поле