Първа трансплантация на ларинкс във Франция, жена си върна говора

Снимка: Pixabay

Жена си върна говора в резултат на първата във Франция трансплантация на ларинкс, предаде АФП. 

"Чувствам се странно да говоря отново", казва пациентката, която е претърпяла първата трансплантация на ларинкс в страната. Тя беше представена в понеделник в Лион от медицинския екип, който се надява в близко бъдеще да може да повтори този "подвиг" и в световен мащаб.

Жената е представена само с първо име Карин, на 49 години. Тя е дишала чрез трахеостома в продължение на около двадесет години, без да може да говори, заради усложнения след направена й интубация през 1996 г.

Няколко дни след трансплантацията, осъществена на 2 и 3 септември, пациентката успяла да каже няколко думи. Оттогава жената е на рехабилитация на гласните струни, гълтането и дишането с надеждата да възстанови трайно способността си да говори, предаде БТА.

Имуносупресивното лечение е засилено след появата на признаци за отхвърляне на органа, но на 26 октомври се е прибрала у дома в Южна Франция. Поради това тя не можа да участва в представянето на интервенцията в понеделник, но обясни писмено, че се е включила доброволно, "за да се върне към нормален живот".   

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа