Първите тризнаци, родени с помощта на общинския фонд "ин витро", бяха на гости в кметсинтвото

На снимката: Родителите Димитринка и Светослав заедно с децата си на среща с кмета Стефан Радев и зам.-кмета Пепа Чиликова

Първите тризнаци, родени след получена финансова помощ от общинския фонд "ин витро, бяха на гости в общината. Майката и таткото доведоха Християна, Анна-Мария и Светослав посетиха кмета Стефан Радев и заместничката му Пепа Чиликова, за да изкажат благодарност за оказаното съдействие при лечението на репродуктивните им проблеми, съобщиха от местната администрация.

Димитринка Петрова и Светослав Тодоров са мечтали да имат дете повече от 6 години и са правили повече от 10 опита. Последният от тях, след подаването на документите в общината, се оказал успешен. Трите им рожби са се родили през юни. Кметът Радев връчи на щастливото семейство подарък - сумата от 3000 лева, с която ще бъде купена количка за тризнаците. Тя вече е поръчана в Германия и скоро ще пристигне в Сливен. "Все повече двойки с репродуктивни проблеми търсят съдействие от Общинския фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни проблеми. Радвам се, че можем да помогнем в толкова важен за младите хора момент, когато ин витро процедурите са единственият им шанс да имат дете", каза градоначалникът.

Общинският фонд бе създаден през 2013 година. Инициатор бе общинският съветник Момчил Пантелеев. От тогава до днес за финансиране са кандидатствали 135 двойки, след проведени успешни процедури са родени над 60 деца. Еднократното финансово подпомагане за лечение е нараснало от първоначалните 2000 на 3000 лева в мандата на Стефан Радев. През годините общият размер на средствата, с които фондът е разполагал годишно, са се увеличили от 30 000 на 80 000 лева.

Коментари

Задължително поле