Първият свръхзвуков ракетен комплекс "Авангард" застъпи на бойно дежурство в Русия

Първият полк ракетни системи със стратегическо назначение „Авангард“ застъпи на бойно дежурство в Русия, съобщава ТАСС, като се позовава на Министерството на отбраната на Руската Федерация.

Началото на бойното дежурство на полк със стратегическата ракетна система "Авангард" е значимо събитие за Русия, каза Шойгу. "Бих искал да се възползвам от тази възможност да поздравя всички нас и отделно Стратегическите ракетни сили. Днес от 10 ч. Стратегическата ракетна система" Авангард "беше поставена на бойно дежурство", каза той. "Поздравявам всички нас за това значимо събитие за страната и за въоръжените сили", добави Шойгу.

Командирът на стратегическите ракетни сили Сергей Каракаев заяви по време на конференция, че полкът е поел бойно дежурство в ракетната дивизия "Ясненски", дислоцирана в района на Оренбург. Той нарече това събитие „най-значимото“ за стратегическите ракетни сили през изминалата 2019 година.

Командирът каза още, че „дейностите по плана за подготовка за новата учебна година се изпълняват в пълна степен и без отклонения“. "Задачата за набиране на военна служба по договор за тази година е завършена. Укомплектоваността на военните длъжности по договор е 95%", каза Каракаев.

По-рано беше съобщено, че полкът в ракетната дивизия Домбаровск в района на Оренбург ще бъде първият, получил този комплекс.

„Авангард“ е стратегически комплекс с междуконтинентална балистична ракета, оборудвана с планираща крилата бойна глава. Според открити източници, бойната глава е разработена от НПО машиностроене (Реутов, Московска област) и е преминава изпитания от 2004 г. Той е в състояние да лети в плътни слоеве на атмосферата със скорост над 20 пъти над скоростта на звука, докато същевременно маневрира встрани и на височина и преодолява противоракетната отбрана.

Коментари

Задължително поле