Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Българските собствениците на Efbet, които са обект на разследване и у нас, се оказаха свързани с комунистическите служби на България и са забъркани в пране на пари

Министър-председателят Бойко Борисов: По-евтин газ за българите след пускането на интерконектора с Гърция (обзор)

Първи академичен песенен конкурс

Националната музикална академия продължава усилията си за реализиране на нови състезателни формати сред своите студенти. На Деня на народните будители бяха връчени наградите от провелия се на 30-ти и 31-ви октомври Първи академичен песенен конкурс. Студентите се съревноваваха в два тура, изпълнявайки камерни вокални произведения от П. И. Чайковски, Йоханес Брамс, Габриел Форе, Франц Шуберт, Парашкев Хаджиев, Георги Спасов, Добри Христов, Роберт Шуман, Людмила Прокопова и други световни композитори.

Две първи награди бяха присъдени на Калина Томова и Мария Славова. Журито отличи с първа награда и дуото Яна Кочева – Александра Дичева (глас – пиано). Втори награди заслужиха Радинела Василева и Василена Ангелова, а с трета беше отличена Анна Янкова. Специална награда получи дуото Мария Чавдарова – Яна Андринга.

Умението за изпълнение на камерни вокални творби се различава от изпълнението на арии с това, че се изисква много ясно предаване на текста, тънко нюансиране на състоянията, както и безупречен ансамбъл с акомпанятора. Конкурсът даде шанс на младите певци да развият още повече тези свои качества и постави множество трудности с факта, че по регламент в два тура участниците изпълниха 8 песни, по 2 на български, руски, немски и френски език.

Музикалната академия предлага още възможности за развитие на своите студенти: след като миналата година те имаха шанс да работят със световната оперна прима Анна Томова-Синтова, през другата седмица започва Майсторският клас на Красимира Стоянова, солистка на Щаатсопер (Виена), удостоена с титлата Камерзенгерин.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.