Първи паметник на фантаста Мелконян в Двора на кирилицата

Балан и Мелконян /вдясно/ влизат в Двора на кирилицата; Снимка: Двор на кирилицата в старата столица Плиска

Откриват четири бюста в Алеята на писателите на 1 ноември

Бюст-паметници на четири знакови личности, творили на кирилица, ще бъдат открити в уникалния културно-исторически комплекс Двор на кирилицата в старата столица Плиска. Първи паметник у нас ще бъде открит на българския писател фантаст, преводач, журналист Агоп Мелконян. Негов скулптор е Гагик Степанян (Армения). Съпругата на писателя Люси Мелконян ще присъства на събитието на 1 ноември, Денят на будителите, казаха от Двора на кирилицата.

В Алеята на писателите ще бъде увековечен и първият ректор на СУ "Св.Климент Охридски" Александър Теодоров - Балан. Създател на бюста му е Василий Гурмак (Украйна). На събитието се очаква делегация от бесарабски българи от Украйна, оглавена от кмета на Болград Сергей Димитриев.

Арменският писател, творил на кирилица Леонид Гурунц е другият творец. Негов скулптор е Юрий Ованесян (Армения). Културна делегация от Армения ще почете събитието.

Ще бъде открит и паметник на беларуския класик Янка Купала. Той е изваян от скулптора Владимир Слободчиков (Беларус). По този повод в Двора на кирилицата очакват директора на Държавния литературен музей "Янка Купала" - Алена Ляшкович и посланикът на Беларус у нас Александър Лукашевич.

Специално от Румъния ще дойде и благослови събитието духовният глава на арменците в Румъния и България Негово Високопреосвещенство Татев Акопян.

 

Коментари

Задължително поле