Първи сме по ръст на продажбите на нови коли

В страните от ЕС през юни намаляват продажбите на нови електрически автомобили.

Над 23 хиляди покупки за шест месеца

През юни 8,4% увеличение

България е на първо място сред страните от ЕС по ръст на продажбите на нови автомобили. Пред първата половина на годината в страната са регистрирани 23 047 нови коли, което е с над 30% повече спрямо същия период на миналата година. На второ място по увеличение на продажбите е Кипър с 15%, а на трето е Хърватия с 14,5%.

Общо за страните от ЕС за полугодието има ръст на продажбите на нови автомобили с 4,5%. Любопитно е, че при дизеловите и бензиновите автомобили общо за страните от ЕС има спад на продажбите за полугодието. При електрическите има минимален ръст с 1,3 на сто. Но при хибридните автомобили има ръст на продажбите с 22,3%, като за шест месеца са продадени повече от 1,66 млн. бройки.

Само за месец юни отново има спад на продажбите на бензинови и дизелови автомобили в страните от ЕС, но спад има и при електрическите. Но при хибридните коли покупките през юни са нараснали с 26,4% спрямо същия месец на миналата година. Производителите на автомобили вече отчитат, че намалява интересът на потребителите към електрическите коли.
През юни в България са купени 4110 нови автомобила, което е ръст с 8,4% на годишна база.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика