Пътешествията на Джесика Ланг изпълниха „Двореца“

Вицепрезидентът Илияна Йотова и американският посланик Кенет Мертен бяха сред специалните гости на откриването.

Фотоизложба със 120 фотографии може да се види до 20 септември

“Бяхме посрещнати изключително гостоприемно”, каза холивудската звезда

Актрисата е носителка на две награди “Оскар”

Носителката на две награди “Оскар” Джесика Ланг представи първата си фотографска изложба у нас - в Национална галерия “Двореца” на столичния площад “Княз Александър Първи” в сряда вечерта. Събитието уважиха редица важни гости, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Найден Тодоров и министърът на туризма Евтим Милошев, американският посланик у нас Кенет Мертен и актрисата Мария Бакалова.

“Аз няма да ви кажа нищо за моите снимки. Те са изключително лични и мисля, че най-добрият начин е да ги видите, без каквито и да било предварителни знания и говорене. Много съм развълнувана, че съм тук. Много ми е приятно, че имам възможност да прекарам време тук. Бяхме посрещнати изключително гостоприемно и топло. Благодаря на всички вас, че сте тук. Надявам се изложбата да ви хареса”, каза Ланг.

Експозицията събира 120 черно-бели снимки, уловени от обектива на Ланг.

Изложбата ѝ, която може да се види до 20 септември, е част от проекта “Майстори на фотографията”. Официалното откриване бе на 4 юли, националният празник на САЩ. Експозицията включва 120 черно-бели снимки, уловени от обектива на Ланг по време на пътувания по света.

“Бих искал да приветствам г-жа Ланг и куратора Хауърд Грийнбърг в България и да им благодаря, че се превръщат в културни посланици”, каза американският посланик Мертен.

Той благодари на Министерство на културата, на кмета на София, на фондация “МУСИЗ” в партньорство с Националната галерия и на още много други, за тяхната подкрепа и сътрудничество за реализацията на този важен културен проект.

“Посолството на САЩ с гордост подкрепя този културен обмен, защото той обогатява и засилва връзките между нашите две страни, защото е изграден върху общата ни визия за света и разбирането ни за красота и изкуство”, добави посланик Мертен.

Той заяви, че фотографиите на Джесика Ланг са истинско празненство на силата на изкуството, което обединява отвъд физическите и културните граници. Министърът на културата Найден Тодоров разкри, че с посещението на Ланг в България е осъществил още една своя мечта.

“И някак си тази галерия е мястото, което ѝ пасва. Защото, ако вие познавате нейното творчество по начина, по който аз го познавам, ще знаете, че мястото на една кралица е в царския дворец”, каза Тодоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура