Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разгради закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: На четвърто място сме в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

Пътуваме с ракети между градове и до Марс (инфографика) До всяко кътче на Земята ще се лети за по-малко от 60 минути

15-100

Полет с хора до Червената планета се очаква през 2024 г.

 

Милиардерът Илън Мъск представи обновена версия на визията си за пътуване до Марс и лансира идеята за полети с ракети на Земята, при което най-дългият ще отнема под час и ще струва колкото в икономична класа на самолет.

В речта си в петък на Международния конгрес по астронавтика в Аделаида, Австралия, основателят на компанията “Спейс екс” обяви, че догодина започва работата по новата ракета BFR, която е в основата на плановете му. BFR е абревиатура на Big Falcon Rocket, но Мъск шеговито я нарече Big Fucking Rocket (Голяма шибана ракета – превод от англ. език).

Предприемачът иноватор, който е основател и на компанията за електромобили “Тесла”, представи повече детайли по плановете си за пътуване до Марс, представени за първи път през 2016 г. Той се надява през 2022 г. да изпрати на Червената планета два товарни кораба, а две години по-късно и хора. Смята, че дотогава ще има време и технологии за изграждане на база за производство на ракетно гориво на Марс, с което да се зареди корабът за обратния път до Земята.

Новата ракета BFR е огромна – 106 метра дължина и 9 метра ширина, но е по-малка от показаното “чудовище” през 2016 г. – 127 м дължина и 12 м ширина (виж графиката). Освен ракетата носител, която ще има 31 двигателя “Раптор”, вместо 42, намалява и корабът – от 49,5 м на 48 м. Полезният товар е по-малък, но все пак значителен – 150 тона. Но основната разлика в сравнение с първоначалната версия е цената, обяви Мъск и добави: “Мисля, че намерихме начин как ще финансираме проекта. Това е много важно”. За целта “Спейс екс” ще се фокусира единствено върху BFR, като я направи универсална – за изстрелване на пътници, за пътувания на Международната космическа станция (които сега стават с ракета “Фалкон 9” и товарен кораб “Дракон). Но също така и за изпращане на хора на Луната и на Марс. Че и за пътувания между градове по света.

“Ще се лети до повечето места по Земята под 30 минути, а навсякъде – под 60 мин. Цената за място трябва да е същата като в икономична класа на самолет”, заяви Мъск. И показа видеосимулация как пътници се качват на плаваща стартова площадка до Ню Йорк, преди да кацнат на подобно съоръжение до отдалечения на 11 000 км Шанхай… 39 минути по-късно.

Мъск съобщи, че корабът на BFR ще има 40 каюти, в които могат да се поберат 100 пътници. Мъск иска да направи BFR цялостно готова за повторна употреба, за разлита от сегашната ракета “Фалкон 9”, която частично може да се използва пак. “Фалкон 9” има 16 последователни успешни кацания на Земята с опашката надолу, като две ракети са използвани повторно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Трябва да даде пример говедото. Така както руски генерал даде пример и сложи сина си в танк и го пусна с парашут от височина около 40 метра. Първото пускане на танк с парашут в света от ниска височина. Нека даде пример и се качи на ракета говедото измамник

Отговорете