Пътят на България към Евро 2020 минава през Скандинавия

България може да губи мач след мач в квалификациите, но шансовете за класиране на Евро 2020 остават живи. Погледите на „лъвовете“ обаче е насочени към другите групи, където с интерес се следят резултатите на редица отбори, сред които и този на Финландия. Скандинавците са най-близо до това да осигурят виза на трикольорите за бараж в Лигата на нациите, където нашите се представиха солидно преди година, завършвайки втори в група с Норвегия, Словения и Кипър. Ако Финландия се класира на Евро 2020 през квалификациите, то това ще изпрати България на баражите, тъй като сме първи в листата на чакащите на база класирането в новосформирания турнир на УЕФА. Евентуален успех на баражите през март догодина пък на свой ред ще класира България на голям форум след 16-годишна пауза. За целта обаче там ще трябва да победим два различни съперника.

Иначе към днешна дата финландците са втори в група J. В понеделник вечер селекцията на Марку Канерва падна с 1:2 у дома от Италия. Загубата дойде след съмнителна дузпа в заключителната четвърта на двубоя, реализирана от Жоржиньо. Въпреки поражението „синьо-белите“ остават втори, на три точки пред основния конкурент Армения. Двата тима имат и мач помежду си, в който скандинавците са домакини.

Оптимизъм за „лъвовете“ вдъхва и представянето на Норвегия в квалификациите. „Викингите“ все още са в играта за второто място, изоставяйки на 2 точки от Швеция. До края на кампанията съперникът на България от Лигата на нациите има четири двубоя, а два от тях са с аутсайдерите Малта и Фарьорски о-ви. Успее ли Норвегия да се пребори за виза за Евро 2020, това също ще осигури място на Ивелин Попов и компания за баражите на Лига Европа от урна С.

„Ние трябва да изчакаме целия цикъл от квалификации за европейското първенство и ако в тези квалификации един измежду победителите в групите от нашата лига - Норвегия, Финландия, Израел и четвърти отбор, се класира през квалификациите, тогава ние отиваме да играем финална четворка в Лига на нациите – поясни преди година тогавашният изпълнителен директор на БФС Павел Колев. - Също така е възможно ние да се качим и да играем като първи отбор в нашата лига, ако до 7 отбора се класират за европейското първенство от квалификациите. Тези 7 отбора трябва да са пред нас в ранглистата. На практика е доста възможно. Може би е над 80% шансът България да играе финална четворка - полуфинал и финал, в нашата лига."

Коментари

Задължително поле