Работим 11 години за жилище от 100 кв. м

В Румъния, която е на 43-о място по достъпност на жилищата, са необходими почти 17 години за изплащането на жилище от 100 кв. м със средна годишна заплата. У нас са необходими 13 години.

България е на 20-то място в света по достъпност на апартаментите

Имот в Саудитска Арабия може да бъде купен с доходите за по-малко от 5 години

В Гана са нужни 149 г.

За да си купим жилище от 100 кв. м трябва да работим 13 години и да не харчим заплатата си за нищо друго. България е на 20-то място в света по достъпност на жилищата според глобално изследване на британската компания Рууфинг Мегастор (Roofing Megastore). Според данните на компанията у нас средната цена на апартамент от 100 кв. м е 100 384 долара, а годишната заплата достига средно 7748 долара.

Въз основа на тези данни британската компания изчислява, че у нас са необходими 13 години за изплащане на жилище от 100 кв. м със средна годишна заплата, ако тя не бъде харчена за нищо друго. Годишната заплата в България е 7,72% от цената на жилище от 100 кв. м. Точно толкова години работа, колкото у нас, са необходими и за жилище в Нова Зеландия.

За сравнение в Румъния, която е на 43-то място по достъпност на жилищата, са необходими почти 17 години за изплащане на жилище от 100 кв. м със средна годишна заплата. В Гърция са необходими 16,7 години, което поставя страната на 40-то място, а в Турция са необходимо 14,5 години, с което страната заема 29-то място.
За целите на класацията отделът за анализи на британската компания е изчислил средната цена на квадратен метър жилищна площ в 109 страни в света, след това тя е била умножена по сто, за да се достигне до средната цена на жилище от 100 кв. м.

На първо място сред най-недостъпните страни за придобиване на дом е Гана, където средната цена на имот от 100 кв. м е малко над 510 хил. долара, но средната годишна заплата е едва около 3420 долара. Това означава, че са необходими 149 години за спестяване на достатъчно пари за купуване на жилище, ако цялата заплата не бъде харчена за друго. На второ място е Шри Ланка, където средната цена на апартамент от 100 кв. м е около 213 хил. долара, а средната годишна заплата е малко под 3000 долара. Това означава, че там са необходими 75 години работа за купуване на жилище от 100 квадратни метра.

Саудитска Арабия, където средната годишна заплата надхвърля 20 350 долара, а апартамент от 100 кв. м струва само 90 774 долара, е страната с най-достъпни жилища, показва изследването. За покупката на жилище в Саудитска Арабия са необходими заплатите за по-малко от 5 години работа. На второ място е Южна Африка, където средната годишна заплата се равнява на 18% от средната стойност на жилищен имот. На трето място са САЩ, където заплатата за година е малко над 15% от цената на жилището.

В Пуерто Рико годишната заплата е малко над 21 600 долара, а средната цена на жилище от 100 квадратни метра е почти 240 хил. долара. Това означава, че средната годишна заплата е около 14% от цената на жилище, което отрежда на страната четвърто място в класацията.

Стават все по-недостъпни

 

252 687 паунда за имот във Великобритания

10% увеличение за година

Цените на имотите във Великобритания са се повишили с 10 на сто за година.

Средната цена на жилищата във Великобритания е нараснала до 252 687 паунда (над 580 хил. лв.), показват данните на една от кредитните институции в страната, цитирани от агенция Блумбърг. За година жилищата са поскъпнали с около 10 на сто.

Вече е отменено данъчното облекчение върху покупките на жилища, което помогна за бума на имотния пазар във Великобритания след въвеждането му през юли 2020 г. Но други фактори, подкрепящи пазара, останаха в сила, включително недостигът на жилища за продажба и стимулираното от пандемията търсене на по-големи имоти далеч от градските центрове. Наред с това лихвите по ипотечните кредити остават ниски.

Търсенето на имоти остава много силно, а предлагането е изключително слабо и резултатът е двуцифрен ръст на цените на жилищата, коментира Андрю Саймъндс, директор на агенция за недвижими имоти. 

Експерти обаче предупреждават за снижаване на жизнения стандарт на домакинствата на фона на високата инфлация. Ръстът на цените на жилищата изпреварва повишението на доходите със значителна разлика и в резултат достъпността на жилищата вече не е такава, както преди пандемията, категорични са експертите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти