Работната група за тол системата ще действа до 20 декември

Работната група, която действа по нормативните промени във връзка с тол системата (за събиране на електронни такси), ще продължи да действа до 20 декември, реши Министерският съвет днес.

Тол системата ще важи за товарните автомобили и ще обхваща магистралите и пътищата от републиканската пътна мрежа, към които ще се насочва товарният трафик. Товарни автомобили няма да могат да преминават по малките общински пътища.

За леките автомобили ще има електронна винетка със срок 12 месеца от датата на закупуване.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова допълни, че тол таксата за цена на километър ще е различна за пътищата първи и втори клас. "Цената на винетния стикер няма да се отрази, тъй като търсим справедливия подход в това да заплащат тол такса за изминато разстояние превозни средства над 3.5 т. Оттам очакваме повишаването на приходите в бюджета, надявам се поне двойно", каза тя.

Изграждането на смесената тол система по индикативна стойност е 200 млн.лв., но по думите на Павлова средствата няма да се платят от държавата предварително. "Тези 200 млн. трябва да са за сметка на бъдещия изпълнител, който ще внедрява системата. Той да инвестира, да изгради, да заработи и за сметка на бъдещите приходи ние разсрочено да му възстановяваме разходите, които са инвестирани в системата", обясни тя.

Коментари

Задължително поле