Работници от „Арсенал“ изнасяли нелегално оръжия (обзор)

Разбиха престъпна група, произвеждала автомати и пистолети

Продавали “Калшников” по 2500 лв.

Антимафиоти задържаха двама работници от завод “Арсенал”, които изнасяли нелегално части за оръжия. Зад решетките са и още трима мъже, които са сглобявали автомати, пушки и пистолети и ги продавали.

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение срещу петимата. В жилището на един от тях в с. Черганово, Старозагорско, е открита работилница, оборудвана с металообработващи машини и техника за прецизна обработка на детайли. Готовата продукция групата предлагала на клиенти в региона. Цената на дългоцевно оръжие, оборудвано със заглушител, варирала около 2500 лв. За 1700 лв. се харчел на нелегалния пазар пистолет “Макаров” със заглушител, два пълнителя и 30 патрона.

При извършените претърсвания на адреси, автомобили и служебно помещение в завода, ползвано от задържаните работници, са намерени и иззети годни за стрелба полуавтоматични пушки 7,62 мм “Калашников” със заглушители и оптични прибори, изработени с части за ловни карабини “SLR-Arsenal”, пистолети “Макаров” със заглушители и др. Върху част от цевите и прикладите на намерените оръжия личат надписи “Арсенал” и производствени номера.

Според събраните до момента доказателства, групата е действала от януари 2020 г. Разследването трябва да установи как частите са били изнасяни от завода и дали има замесени хора от охраната. Днес Специализираната прокуратура ще внесе в съда искане за постоянното задържане под стража на четирима от обвинените. На петия е определена парична гаранция, заради влошеното му здраве.

Това не е първият случай на задържани работници от “Арсенал”. През 2018 г. бяха арестувани 7 човека, между които и служители на завода, след като бяха намерени десетки автомати “Калашников” и “Скорпион” и над 50 хил. патрона, изнесени нелегално от предприятието. През миналата година един работник беше арестуван за изнасяне на части от оръжия. Той действал заедно с още петима от селата Енина и Крън.

Коментари

Задължително поле