Радев показа, че не е кукла на кукловодите 

Който и да бъде избиран за кандидат-премиер, трябва да се съобразява с президента

С отказа си да подпише указ за служебното правителство, предложено му от Горица Грънчарова-Кожарева, президентът показа, че отказва да е кукла на конци на мнозинството, което сътвори промените в Конституцията по отношение на служебни кабинети с една-единствена цел. А именно – да може да тараши държавата задкулисно по време на т.нар. междуцарствие на служебните кабинети. И действията на президента показаха, че те не могат да му отнемат последната дума, която по Конституция все още е негова. Втората причина, поради която смятам, че това е добър за държавата ход, е ч така президентът Радев показа, че е единствената институция в държавата, която се противопоставя на мутрите. За да не се стигне до конституционна криза, партиите трябва най-накрая да поемат отговорност. А именно - да променят Конституцията в частта за служебните кабинети, така наречената "домова книга". Това е най-доброто и бързо решение и мисля, че ще се случи в близките дни и седмици.

Много е възможно тези хора в "домовата книга" да бъдат проекции на партиите в НС, които имат превес, но позитивното е, че който и да бъде в този списък за възможен министър-председател, ще знае, че не може да наложи волята си над президента. И че президентът може да откаже да сложи подписа си върху един бял лист за състава на Министерски съвет, за който в крайна сметка той не носи отговорност или носи горчива такава, защото е подписал указа за назначаването му.

Действията на президента показаха, че останалите не могат да го заобиколят. Дали ще е Калин Стоянов, дали ще е Петко Николов, кукловодите трябва да се съобразят с президента. Защото всички ние знаем кои са хората на Борисов и Пеевски в този кабинет. Приятно съм изненадан от това, което направи президентът, защото това стопира овладяването на държавата от страна на Пеевски и компания. Какви са подробностите не знам - дали е бил предизвестен отказът за подписване на указ. Просто президентът с целия си авторитет излезе и каза - "не!".

А дали политиците изчакват изборите в САЩ на 5 ноември, е много далечна хипотеза, просто много неща се случват тук, на терен. Мога да формулирам хипотеза, че не само нашия политически елит, а и този в много други страни в Европа, ще се повлияе от това кой ще бъде следващият американски президент. За да се излезе от ступора, в който в момента е изпаднала българската държава, е нужно Народното събрание да попълни домовата книга. Нещо, което няма да гарантира устойчивото функциониране на института на служебния кабинет, а гаранцията ще дойде тогава, когато президентът ще има отново възможността той да назначава служебното правителство и той да носи отговорността. Всичко останало е липса на отговорност, което води до ситуации, които видяхме с Грънчарова-Кожарева.

С отказа си да подпише указ за служебното правителство, предложено му от Грънчарова-Кожарева, президентът показа, че отказва да е кукла на конци на мнозинството, което сътвори промените в Конституцията по отношение на служебни кабинети с една-единствена цел. А именно – да може да тараши държавата задкулисно по време на т.нар. междуцарствие на служебните кабинети. И действията на президента показаха, че те не могат да му отнемат последната дума, която по Конституция все още е негова. Втората причина, поради която смятам, че това е добър за държавата ход, защото така президентът Радев показа, че е единствената институция в държавата, която се противопоставя на мутрите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари