Радев: Управляващите протакат модернизирането на армията, повече няма да свиквам КСНС за отбраната

Снимка: Пламен Стоименов

Проектите за модернизация на Въоръжените сили не са в синхрон с това, което се случва в ЕС, и аз виждам желание не да се реализират, а да се протакат. С това последно решение България се връща обратно в 2011 г., в която тепърва започна процесът, когато се искаше информация. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, в отговор на въпрос как разчита сигналите, които идват от правителството и дали очаква рестарт на проектите за модернизация на Въоръжените сили. Държавният глава откри днес Национална конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, посветена на създаването на Европейския фонд за отбрана.

Румен Радев посочи, че като човек, участвал лично в процеса по  модернизация, през цялото време се е опитвал българските ВВС да придобият нови бойни самолети – „мощни, съвременни, най-добре Ф-18, нов „Еврофайтър“, нов „Рафал“, нов Ф-16, прекрасни самолети. Но винаги сме катастрофирали в тези си опити с цената, която надхвърля определената финансова рамка“. Държавният глава заяви, че много ще се радва правителството да успее да постигне т. нар. политическа цена, но това няма да стане. „Виждал съм в последните 10 години как много държавници са опитвали да постигнат тази цена, никой не успя. Тези самолети струват пари. Те надхвърлят, пак казвам, чувствително финансовата рамка, която ни е определена от парламента, нека не го забравяме. Разбира се, ако са решили да се дадат много повече пари, аз нямам нищо напротив. Стига да се намерят тези пари и стига да обясним на обществото, че те трябва да бъдат дадени“, добави президентът.

Запитан дали има проблем в комуникацията между институциите, тъй като първоначално е било декларирано, че преговорите с Швеция няма да се бавят и нарушават от работата на анкетната комисия в Народното събрание, а сега се прави обратното, държавният глава подчерта, че има пълен хаос и това е видимо.

Румен Радев беше категоричен, че в тази ситуация не вижда смисъл от нов  Консултативен съвет за национална сигурност, посветен на темите „Сигурност“ и „Отбрана“.

„Не виждам смисъл. Обикновено тези съвети се правят, за да се надгражда, за да може когато сме взели едно решение, след три месеца да проследим как то се реализира. До момента няма никакви стъпки, никаква яснота както за повишаване на социалния престиж, на мотивацията на военнослужещите и на всички служители от сектор „Сигурност“ и на полицията, така и за проектите за модернизация. Те отиват в някаква безкрайност… Докато не видя някакви наистина, макар и малки, но конкретни стъпки в тази насока, да си говорим на следващите съвети за корупция, за съдебна реформа, за престъпност, за бедност“, подчерта още президентът Румен Радев.

В отговор на въпрос за поредицата граждански протести в Асеновград и други градове в страната, президентът беше категоричен, че гневът на хората е справедлив, но той не трябва да се използва за политически цели и създаването на междуетническо напрежение. Президентът призова органите на реда да овладеят положението и да не се допускат следващи провокации. По думите на държавния глава това са краткосрочните мерки, а в дългосрочен план е необходимо да се постави фокус върху образованието на ромите, а не на писането на безкрайни стратегии за интеграция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика