На 25 април 2019 да почерпят

Арестуваха бащата на изоставеното бебе в Пловдив

Министър Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище София

Вучич: След 10 дни отваряме магистралата Белград-Скопие

Дъжд с пясък от Сахара валя у нас

Ким търси от Москва мир в Корея Лидерът на КНДР на първа визита в Русия (ИНФОГРАФИКА)

Лекарският съюз иска отпадане на лимитите за легла по клиники в Педиатрията

Съветът за сигурност на ООН може да обсъди раздаването на руски паспорти в Донбас

Косово постави под домашен арест 26 свои гражданки, репатрирани от Сирия

Тръмп: Търговските преговори с Китай вървят много добре

Разкриват паркинг с 500 места до Рилския манастир за Великден

Полицията влиза в 746 „къщи за гости” (обзор) Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди мащабна проверка на имоти и превозни средства, плащани от ЕС

Благодатният огън във Варна ще дойде от Румъния

Облагане при наемане на чужденци и ДДС при ремонт

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 25 април 2019

Разгадаването на Европа е в историята ѝ Първите изправени наши предци се появяват в нея, а не в Африка

Как е формирана Европа? Как бе открита нейната изключителна история? И защо Европа е толкова важна за света? За тези, като мен, които търсят отговорите, имат късмета, че в Европа има изобилие от кости, слой след слой, погребани в скали и седименти, които стигат до началото. И това е мястото, откъдето трябва да започне разследването на дълбокото минало. Първата геоложка карта, първите палеобиологични проучвания и първите реконструкции на динозаврите са направени в Европа.

Тази история започва преди около 100 милиона години в момента, в който се развиват първите европейски организми. Земната кора е съставена от тектонични пластини, които се движат незабележимо, и които се възсядат една върху друга. Повечето от континентите произхождат от разцепването на древните супер континенти. Но Европа е започнала като островен архипелаг и нейното зачатие е плод от геоложките взаимодействия на три континентални „родители“ – Азия, Северна Америка и Африка. Заедно тези континенти съставляват около две трети от земята на планетата. Европа е мостът между тях и е функционирала като най-значимото място за обмен в историята на нашата планета.

Да се определи Европа е хлъзгаво начинание. С отличителните си пейзажи, с големите си гори, със средиземноморските си брегове и с алпийските си гледки ние всички разпознаваме Европа, щом я видим. Самите европейци с техните замъци, градове и уникална музика също са непосредствено разпознаваеми. Освен това е важно да признаем, че европейците споделят с целия свят своите най-значими епохи – древните светове на Гърция и Рим.

Какво е Европа и какво означава да си европеец? Съвременна Европа не е континент в реалния географски смисъл, а полуостров, заобиколен от много острови и се простира от Атлантика до западния край на Евразия. Естествената й история най-добре се определя от историята на нейните скали. Европа се простира от Ирландия на запад до Кавказ на изток и от Свалбард на север до Гибралтар и Сирия на юг. Така дефинирано, Турция е част от Европа, но Израел не е. Турските скали имат обща история с Европа, но израелските скали са с африкански произход.

Аз не съм европеец, поне в политическия смисъл. Роден съм в пълната противоположност на Европа – в Австралия. Но телом съм толкова европеец колкото и английската кралица.

Когато за пръв път пътувах към Европа като студент през 1983 г., бях развълнуван и сигурен, че отивам в центъра на света. Когато приближихме летище Хийтроу, пилотът съобщи: „Сега се приближаваме към доста малък, и мъглив остров в Северно море“. През целия си живот никога не съм мислил за Великобритания така и когато се приземихме, бях удивен от нежния въздух. И от слънцето. Къде беше слънцето? Силата му приличаше повече на австралийска луна, отколкото на огромното огнена кълбо, което изгаряше моята родина.

Европейската природа ме изненада. Бях удивен от великолепния размер на дървесните гълъби и изобилието на елени в покрайнините на градска Англия. Растителността беше нежна и зелена в този влажен и мек въздух, а блестящият й оттенък изглеждаше нереалистичен. След дни, когато се вглеждах в мъгливото небе, се чувствах като обвит с памучна вата.

Друго откритие за мен беше броя на глобално важните екосистеми и видове, които са възникнали в Европа, и които отдавна са изчезнали от този континент. Кой би предположил, че древните морета в Европа са играли важна роля в еволюцията на съвременните коралови рифове? Или че първите изправени наши предци се появяват в Европа, а не в Африка? И кой може да си представи, че голяма част от европейската мегафауна преживява ледниковата епоха, скрита подобно на елфите и феите от фолклора, в отдалечените и омагьосани гори и равнини?

И може би най-удивителното, е че някои от най-характерните видове на континента, включително и най-големите диви бозайници, са хибриди. За тези, които се замислят за „чистата кръв“ и за „мелезите“, на хибридите често се гледа като грешки на природата и заплаха за генетичната чистота. Но новите проучвания показват, че хибридите са от жизненоважно значение за еволюцията. Хибридизацията позволи споделянето на полезните гени, а на организмите оцеляването в нова и предизвикателна среда.

Някои хибриди имат силата и способностите, които не се виждат в нито един техен родител, а някои видове копелета, по-известни в науката като хибриди, са оцелели дълго след изчезването на родителите си. Самите европейци са хибриди, създадени преди около 38 000 години, когато тъмнокожите хора от Африка започват кръстосването си с бледожълтите неандерталци със сини очи. С появата на първите хибриди в Европа идва и културата, чиито постижения са първото изобразително изкуство, първите музикални инструменти и първото опитомяване на животни.

Първите европейци, изглежда, са били много специални копелета.

(Превод за „Труд” Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Svetlite oçi i belata koja idvat ot Severa ot STUDA ot Sibirya…belite vıltsi, lisitsi i mnoga jivotni jiveli ladnikoviyat periot…i samoto mleko idva ot Reynskite eleni…zaşto „detsata na kravite nyamat sini oçi…Evropa i Balkanite 5000 godini sa kolaniya na EGİPET, UR, HETİTE…PREDİ 10 000 NAY SKIPİYT kamak e YANTARIT dobivan nay mnogo v Bltiysko more…tam se sızdavat FENİKO- SEMİTSKİ KOLONİYİ i va smes (hibrit s mestni SKİTSKO-HUNSKİ -TÜRKSKİ plemena se zarajdat GERMANO-VİKİNGSKO-SLAVENSKO-LİTOVSKİ plemena…BAAL…(BEL -BOG)..drevno evreysko-finikiysk ezik,.YANTAR, YANA(R) (PLAMAK-GORYA)..pro Türkski ezik….EVROPA poluçi vsiçko na gotovo „poturçi“ istoriya i sızdade svoya natsionalizam….

  2. Svetlite oçi i belata koja idvat ot Severa ot STUDA ot Sibirya…belite vıltsi, lisitsi i mnoga jivotni jiveli ladnikoviyat periot…i samoto mleko idva ot Reynskite eleni…zaşto „detsata na kravite nyamat sini oçi…Evropa i Balkanite 5000 godini sa kolaniya na EGİPET, UR, HETİTE…PREDİ 10 000 godini NAY SKIPİYT kamak e YANTARAT dobivan nay mnogo v Baltiysko more…tam se sızdavat FENİKO- SEMİTSKİ KOLONİYİ i v smes (hibrit s mestni SKİTSKO-HUNSKİ -TÜRKSKİ plemena se zarajdat GERMANO-VİKİNGSKO-SLAVENSKO-LİTOVSKİ plemena…BAAL…(BEL -BOG)..drevno evreysko-finikiysk ezik,.YANTAR, YANA(R) (PLAMAK-GORYA)..pro Türkski ezik….EVROPA poluçi vsiçko na gotovo „poturçi“ istoriya i sızdade svoya natsionalizam….

  3. Поредната левотолерастка помия .Първите европейци не са били чернокожи.Предците на европейците напускат Африка преди 60 хиляди години и за 30 хиляди години доста са изсветлели.Не е имало никакво смесване на раси.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.