Разкриха кражбата с измама на 70 картини на Паунеца от Вършец

Заловен е мъж, представял се за художника и търгувал платната му

Полицията в Монтана разкри с помощта на служители на МВР в столицата кражбата с измама на 70 картини на известния живописец Георги Паунов – Паунеца, от Вършец. Част от платната са намерени, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Аферата с творбите на 74-годишния майстор на пейзажи започнала в края на септември тази година, когато по телефона му се обадил мъж, който се представил за негов братовчед „Бончо”, и му предложил да му помогне в продажбата на произведенията му. Паунеца се съгласил и пристигналият в дома му мним роднина на два пъти от 26 септември до 10 октомври отнесъл около 70 платна с размери 70/50 см и 50/50 см.

georgi_paunov_pauneca_varshecСлед няколко седмици обаче „братовчедът” изключил телефона си, художникът изгубил връзка с него и разбрал, че е измамен и ограбен. „От много време не бях виждал Бончо и затова се полъгах!”, сподели живописецът. След като Паунов подал жалба, полицията започнала разследване и стигнала до мъж в София, който се представял за Георги Паунов и се опитвал да продаде част от откраднатите картини в магазин на бул. „Македония”.

В акцията се включили и служители на 6-то Районно управление в столицата, които открили в жилище на бул. „Македония”, собственост на Жасмина С. /65 г./, 20 от изчезналите творби. В дома е бил открит и 69-годишният Младен М. от Плевен, който е заподозрян, че се е представял за Паунеца и се опитвал да продаде платната му.

Намерените картини са предадени на полицията. Според художника цената на всички задигнати платна е около 35 000 лева. Изясняването на случая продължава. Георги Паунов е член на Творческия фонд на СБХ и от години живее и твори в България и на остров Корсика във Франция. Има над 30 самостоятелни изложби. Негови творби притежават галерии и колекционери от България, САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други страни.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България