Разкриха шофьора, прегазил младеж край Велико Търново и избягал

Беглецът е задържан, разпоредени са множество експертизи, които да докажат деянието

Разкриха шофьора, който прегазил 22-годишния младеж и чието тяло бе открито на главен път София-Варна на западния изход на Велико Търново. В нощта срещу понеделник Йоан С. е бил пометен от ТИР с българска регистрация, научи репортер на "Труд".

След като ударил пешеходеца обаче водачът на камиона не спрял, а напуснал местопроизшествието. През тялото на момчето после минали поне още три други коли.

Разследването на случая се извършва под наблюдението на Окръжната прокуратура в старата столица. Криминалисти от болярския град бързо влезли в дирите на виновния шофьор. Той е задържан и са разпоредени множество експертизи, чрез които да се докаже със сигурност деянието.

"Засега повече информация няма да огласяваме. Извършват се процесуално-следствени действия. Предстои да бъде повдигнато обвинение на извършителя", обясниха лаконично от Окръжната прокуратура във Велико Търново.

Още същия ден след трагичния инцидент стана ясно, че убитият на пътя младеж е живял в приюта за сираци на Христо Атанасов в близкото село Леденик.

Йоан С. от София е бил приет в дома на Атанасов, който от години се грижи за десетки сираци през март тази година. Това разказа самият благодетел непосредствено след като бе привикан за разпознаване на трупа в моргата на областната болница в старата столица. Младежът е бил настанен заедно с още други момче и момиче през пролетта, след дълги молби от страна на директора на СУПЗ в свищовското село Овча могила, тъй като тримата са навършили пълнолетие и социалното заведение е със запълнен капацитет.

Христо Атанасов описва младото момче като много кротко, стеснително и затворено, със забавен говор и физически не добре развито за възрастта си.

„Можеше външно да мине за 15-годишен", обясни  Атанасов.

Той твърди, че младежът не е употребявал алкохол, нито стимулиращи вещества, не е пушел и имал навика всеки ден да обикаля селото и да си купува различни лакомства от магазина там.

„Давах му по два, по пет лева, за да си вземе нещо, купуваше си безалкохолно, вафлички. Много обикаляше", разказа още Христо Атанасов.

Йоан имал и опасния навик да тръгва по главния път за София.

„Неколкократно са ми сигнализирали, че се движи по магистралата, притеснявах се да не го перне някой ТИР", коментира още благодетелят на сираците.

В неделя младежът излязъл следобед от дома на Атанасов с малко парички и тръгнал към селото. Стопанинът признава, че вечерта хапнал и легнал много изморен да спи.

„През нощта се събудих, беше към три часа и видях, че го няма. Притесних се и реших да карам към полицията, за да го обявя за издирване. Отидох да заредя на бензиностанцията и там ми казаха, че пътят е затворен, че има убит човек на пътя. Веднага се сетих, че може да е Йоан. Полицаите обаче не ми дадоха обяснения, но като им казах за какво става дума, се обадиха на кварталния и ми показаха момчето на пътя- то беше!“, разказва Атанасов.

По процедура днес Христо Атанасов заедно със следовател посети моргата, за да се удостовери разпознаването на тялото.

Той информира още, че бабата на момчето живее в София и е идвала няколко пъти на посещение в Леденик. Майка му била парализирана.

„В здравната му книжка пише, че до 2011 година е живял в София, а след това – в СУПЗ в Овча могила, обясни още благодетелят.

Според Христо Атанасов изобщо не може да става дума за самоубийство, а най-вероятно е станал нещастен инцидент на пътя.

 

Коментари

Задължително поле