Ню Йорк може да използва паркове си за погребения на жертвите на COVID-19 като крайна мярка

Полицейска акция се провежда в махала в Благоевград

Ухан отменя и последните ограничения свързани с коронавируса

Шофьор на самосвал пострада тежко от токов удар

Турция лекува пациенти с Covid-19 с преливане на кръвна плазма от оздравели от вируса

Индия ще разреши износа на определено количество хидроксихлорохин

Славчев: След буриите и катаклизмите ще се види кои са лидерите в „Левски“

Възстановява се работата на Автогара Стара Загора

Илияна Йотова към медиците: Нито един щаб или закон нямат значение без вашата отдаденост Здравеопазването трябва да бъде сред най-важните политики, така както днес лекарите са на „първа линия”

Апаши откраднаха 64 метра електропроводници в Павликенско 19-годишен сви велосипед в Бяла черква

СЗО: В света не достигат 5,9 милиона медицински сестри

Проф. Асен Балтов: Приетитe в „Пирогов“ с COVID-19 преди това са били на домашно лечение с антибиотици

Ген. Мутафчийски се срещна с екипите на първа линия на ВМА, благодари им за усилията срещу COVID-19

Китай пусна пълна хронология на епидемията от коронавирус в провинция Хубей

Италия отпуска 400 млрд. евро за засегнатите от COVID-19

Разработват електронно разрешително за строеж на сгради

Електронното разрешително за строеж на сгради скоро може да стане факт. То ще се разработва в рамките на работна група към регионалното министерство, за която строителите настояли. Това обяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) по време на конференция за градоустройство в София – Knowledge City 2020.

Членовете на НАСП настояват за това от близо половин година, като идеята е да се намали административната тежест за бизнеса, но и се надяват да се съкрати срокът на издаването на документа с около 10%, тъй като в момента той се връчва на строителя средно три години.

По този начин ще може да следим в реално време коя институция забавя издаването на документите за строеж на сграда и с колко време. „Моделът работи успешно в Сърбия и Македония“, заяви още той и допълни, че ако  институциите не спазват сроковете си за проверка и издаване на разрешителното, ще има санкции“, каза още той.

Онлайн документът ще увеличи предлагането на жилища в столицата, както и ще се повиши качеството при спазване на сроковете по закон, посочи още Шопов и подчерта, че за България е по-добре да забрави за западния модел на строителство, а именно скъпото бутиково строителство, което наблюдаваме, например в Германия.

Габрово може да е градът, в който проектът ще тества пилотно. Това предложи самият градоначалник Таня Христова. Тя изяви готовност, но при положение, че в града дойдат строителните предприемачи.

В отговор на предприемачите заместник-кметът на София с ресор „Дигитализация, иновации и икономическо развитие“ Владимир Данаилов коментира, че общината има готовност да помогне на бизнеса и да работят съвместно с тях. Но не само на бизнеса, тъй като общината има амбицията да увеличи електронните си услуги за столичани цели четири пъти – от 50 на 200.

„Труд“ провери, че според статистиката с цели 36,6% са се увеличили издадените разрешителни за строеж в Сърбия през декември 2019 г. спрямо същия месец на 2018 г. Страната цитира и класацията на Световната банка „Doing Business” за 2019 г., според която Сърбия е на девето място в света в категорията за издаване на разрешителни за строеж, далеч пред останалите страни в региона, като Северна Македония е 15-та, Черна гора (40-та) и България (43-та).

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.