Премиерът на Сингапур отменил среща с Путин, който закъснял с час за нея На следващия ден принудили руския президент да мине през металотърсач, за да се срещне с Ли Сян Лун

Ансамбъл “Шумен“ представи България в Шанхай

Министър Димов: България заема едно от челните места в ЕС по рециклиране на батерии

Откраднаха 100 грама злато от жилище

Шефът на ДАЗД Елеонора Лилова: Децата са подложени на нови форми на тормоз във виртуалния свят

Развръзката на тенис ATP Finals в Лондон е акцентът в уикенд програмата на спортните канали на A1

Хванаха в нарушения две автошколи в Пловдив и Пазарджик

Строители оставиха без ток 3100 домакинства в Софийско

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

Рибарите започнаха Коледните пости

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство Жертвата оцеля след животоспасяваща операция

МРРБ: Няма да има нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Община Благоевград обясни за бойствалото дете от център за настаняване

14-годишна почина след токов удар в банята в село Катуница

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

Разрешиха на КАТ да не се обозначава (обзор)

Знак Е24 остава пред полицейските камери най-малко още един месец.

165 депутати гласуваха за отпадане на табелата Е24 преди камерите

Поправката влиза в сила най-рано след месец

Катаджиите вече няма да са задължени да се обозначават преди местата за контрол по пътищата. Тази поправка в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) бе гласувана вчера от 168 депутати. Нито един от присъстващите в пленарната зала не беше против, а едва 26-ма народни представители се въздържаха. Гласуването бе на първо четене.

За да влезе в сила това правило, то трябва да бъде прието и на второ четене, след което да се публикува в „Държавен вестник”. После вътрешният министър Валентин Радев следва да подпише поправка в наредба за използване на Автоматизирани технически средства (АТСС), която също да излезе в „Държавен вестник”. Така цялата процедура може да продължи още 1 месец. През това време поставянето на знак Е24 пред местата за контрол на скоростта остава задължително.

Съмнително е дали гласуваната поправка ще промени черната статистика на жертвите от автомобилни катастрофите, смятат експерти по пътната безопасност. Крайно време е депутатите да премахнат не знака пред камерите, а текстът от чл. 20 в ЗДвП. Той регламентира вездесъщата „несъобразена скорост” и точно тя, а не превишената скорост, е главната причина за над 40 % от убитите и ранените при катастрофи (виж таблицата). Този термин в ЗДвП освобождава от отговорност за катастрофите предимно т.нар. стопани на пътя – чиновниците от Агенция „Пътища”, които отговарят за републиканската пътна мрежа и колегите им в общинските служби. У нас от десетилетгия няма осъдени длъжностни лица за дупки, изтрита пешеходна пътека, паднал знак или липсваща мантинела, станали причина за смъртта на шофьори и пътници.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. правилно са решили. Сега да утроят каерите. Несъгласните да бъдат трепани от джигити.

  2. Абсолютно правилно. Защо джигитите трябва да бъдат предупреждавани, че им проверка ? Зада намалят за момент и после отново газ до ламарината. Само че задължително комуникацията между полицай и водач, трябва да става пред видео камера. Ама това не се харесва на милиционерчетата.

  3. Държавата отново работи срещу поданниците , които плащат данъци. Няма хубави пътища, повечето коли, пръдливи, гнили таратайки, включително автобуси и камиони. Продават се книжки като билети от ДЛ. Никакъв контрол от страна на полицаите, нехаят, а искат заплати без работа. Глобите не се събират своевременно. Независимата Съдебна Власт не работи от години. И с табели и без табели, все тая, нали другарите депутати взеха едни заплати , веднаж за въвеждането, сега за премахването им ? И така до края на света…

  4. Защо да ги махат табелите, така и така сме похарчили народна пара, нека да позволят на полицаите да снимат и без табели.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.