Иззеха наркотици при спецоперация в Горна Оряховица и Павликени

Първи случай на африканска чума по диви свине в Кюстендилско

Кметът на Перник: Ако няма обилни валежи до март, градът остава на воден режим

Катастрофа на изхода Търново блокира движението към Хаинбоаз При произшествието няма жертви

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа: Пращаме американски експерти в АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

Правителството отпуска 2,7 млн. лв. на Община Перник във връзка с водната криза

Депутатите удължиха работата на Временната анкетна комисия за БНР

Министър Танева: От всички проверени къщи за гости – 15 не функционираха

Силната динамика на процесите в образователния пазар изисква бързи решения Анализите са на проф. Маруся Любчева и проф. Венелин Терзиев

200 ореха в двигателя Катерица превърна моторния отсек на автомобил в хралупа

Jazz като електронна музика Honda пуска градския автомобил само с хибридно задвижване

Осъдиха „влюбена“, измъкнала 33 000 лв. от чужденец

Бившият кмет на Перник Вяра Церовска: Направила съм твърде много в града да има по-добро водоснабдяване

Бащата на убитата в асансьор Никол: Какъв е смисълът да се хващат престъпници, когато ги връщаме обратно на улицата

Адвокатът на семейството на починалото дете: При първото ходене родителите само са чакали и не се е стигнало до преглед

Разрешиха на КАТ да не се обозначава (обзор)

165 депутати гласуваха за отпадане на табелата Е24 преди камерите

Поправката влиза в сила най-рано след месец

Катаджиите вече няма да са задължени да се обозначават преди местата за контрол по пътищата. Тази поправка в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) бе гласувана вчера от 168 депутати. Нито един от присъстващите в пленарната зала не беше против, а едва 26-ма народни представители се въздържаха. Гласуването бе на първо четене.

За да влезе в сила това правило, то трябва да бъде прието и на второ четене, след което да се публикува в „Държавен вестник”. После вътрешният министър Валентин Радев следва да подпише поправка в наредба за използване на Автоматизирани технически средства (АТСС), която също да излезе в „Държавен вестник”. Така цялата процедура може да продължи още 1 месец. През това време поставянето на знак Е24 пред местата за контрол на скоростта остава задължително.

Съмнително е дали гласуваната поправка ще промени черната статистика на жертвите от автомобилни катастрофите, смятат експерти по пътната безопасност. Крайно време е депутатите да премахнат не знака пред камерите, а текстът от чл. 20 в ЗДвП. Той регламентира вездесъщата „несъобразена скорост” и точно тя, а не превишената скорост, е главната причина за над 40 % от убитите и ранените при катастрофи (виж таблицата). Този термин в ЗДвП освобождава от отговорност за катастрофите предимно т.нар. стопани на пътя – чиновниците от Агенция „Пътища”, които отговарят за републиканската пътна мрежа и колегите им в общинските служби. У нас от десетилетгия няма осъдени длъжностни лица за дупки, изтрита пешеходна пътека, паднал знак или липсваща мантинела, станали причина за смъртта на шофьори и пътници.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. правилно са решили. Сега да утроят каерите. Несъгласните да бъдат трепани от джигити.

  2. Абсолютно правилно. Защо джигитите трябва да бъдат предупреждавани, че им проверка ? Зада намалят за момент и после отново газ до ламарината. Само че задължително комуникацията между полицай и водач, трябва да става пред видео камера. Ама това не се харесва на милиционерчетата.

  3. Държавата отново работи срещу поданниците , които плащат данъци. Няма хубави пътища, повечето коли, пръдливи, гнили таратайки, включително автобуси и камиони. Продават се книжки като билети от ДЛ. Никакъв контрол от страна на полицаите, нехаят, а искат заплати без работа. Глобите не се събират своевременно. Независимата Съдебна Власт не работи от години. И с табели и без табели, все тая, нали другарите депутати взеха едни заплати , веднаж за въвеждането, сега за премахването им ? И така до края на света…

  4. Защо да ги махат табелите, така и така сме похарчили народна пара, нека да позволят на полицаите да снимат и без табели.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.