Бизнесът в Търговище посочи какви специалисти са му нужни

Университети и бизнес обсъждат сътрудничеството си в София

Златни и сребърни накити за над 30 000 лв. откриха в бельото на румънка на “Лесово”

Васил Велев, АИКБ: Преминаваме към жълта степен на готовност за протести заради цената на тока

Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

С 50 лева се увеличава стипендията за докторантите

Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Лозан Панов яде и пие със строител, разследван за фалшификации Собственици на терен водят и губят десетки дела срещу фирма, близка до бившия -председател на Административен съд-София и настоящ шеф на Върховния касационен съд

Строителят Петьо Василев (вляво прав), съдията Лозан Панов и Божидар Банков, адвокат на банкера беглец Цветан Василев.

Двамата празнуват победата си над мен в съда, смята столичанинът Иван Тонев

“Дванадесет години водим административни и граждански дела срещу строителна фирма „Мегатурс-1” и ги губим. Необяснимо защо, след като графолози доказаха явни фалшификации на документи. Когато видях снимките, на които собственикът на фирмата Петьо Симеонов Василев се прегръща със съдията Лозан Панов и двамата вдигат наздравици, веднага разбрах, че за нас в България няма да има правосъдие”. Това заяви пред „Труд” столичанинът Иван Тонев. Той уточни, че говори не само от свое име, а и от името на още четирима собственици на парцела на бул. „Братя Бъкстон” №60, на който фирма „Мегатурс 1” е построила блок, завършен през 2005 г.

Черно-бели ксерокопия на снимките на Лозан Панов, Петьо Василев и адвокат Божидар Банков – един от най-приближените на банкера беглец Цветан Василев, бяха публикувани в пресата през ноември м.г. Още тогава се заговори, че строителният предприемач Петьо Василев, чиято фирма с години печели ред апетитни обществени поръчки, се ползва от протекции и чадър, разпънат от бившия председател на Административен съд-София и настоящ шеф на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Столичанинът Иван Тонев, един от собствениците, завели над 20 дела срещу „Мегатурс-1”. Снимка: Денислав Стойчев
Столичанинът Иван Тонев, един от собствениците, завели над 20 дела срещу „Мегатурс-1”.
Снимка: Денислав Стойчев

„Не зная как са попаднали тези копия в медиите. Но да – аз съм автор на сигнала до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), към който приложих и въпросните снимки. Изпратих го през октомври м.г. само за сведение, с идеята ВСС да направи преценка, като използвах израз на самия Лозан Панов: „Защо стигнахме дъното и копаем под него”, разказва още Иван Тонев. През годините, в които с другите собственици на имота води дела срещу строителната „Мегатурс-1”, столичанинът е натрупал опит, с който могат да се похвалят малцина юристи, специализирали гражданско и административно право. Освен това вече притежава и достатъчно знания, ако не за архитект, то поне за строителен техник. Тонев споделя, че е решил да се обърне към „Труд” – вестникът, който наскоро получи наградата за най-обективно отразяване на работата на ВСС.

„Същият този ВСС изобщо не разгледа сигнала ми. Вместо това председателят на Етичната комисия към съдийската колегия (Даниела Костова – б.р.), го е препратила чак на 27.01.2017 г. на Инспектората към ВСС (ИВСС), най-вероятно с ясното съзнание, че няма да последва нищо. Аз и останалите собственици вече имахме две жалби до ИВСС и до Министерството на правосъдието от август 2016 г., на които инспектор Игнат Георгиев ни беше отговорил, че: „ИВСС има правомощия да проверява конкретно дело с оглед образуването, движението и приключването му в разумен срок, а не е съдебна инстанция, не ревизира постановените съдебни актове и не се произнася по тяхната законосъобразност”. Вярно е, проверени бяха 10 административни и 11 граждански дела, които сме водили срещу РДНСК и „Мегатурс-1” от 12 години насам. Но всичко приключи с констатацията, че не е нарушен процесуалният ред. По новия ми сигнал през февруари получих писмо от друг инспектор в ИВСС – Александър Мумджиев , който ми даде 3-дневен срок „да отстраня недостатъците на сигнала”. Отговорих му, че моят сигнал не е до Инспектората, а до самия ВСС, защото знам вече какво може да ми отговорят оттам. Накрая през март получих становище от инспектор Мумджиев, че производството по сигнала се прекратява. Казваше се още, че „използвам неподходящ тон за комуникация със съдебна институция”. През всичкото това време Лозан Панов, вместо да обясни пред ВСС какви са му връзките с въпросния строител Петьо Василев и „Мегатурс-1”, през ден започна да ходи при премиера и президента и да им обяснява как да се направи съдебната реформа, води и шествия в нейна подкрепа”, добавя Иван Тонев. И пояснява един съществен факт:

„Снимките, които виждате, са направени през декември 2009 г. на коледното парти на „Мегатурс-1”. По наш сигнал от 2006 г. до 2013 г. прокуратурата извършваше проверка и образува досъдебно производство за фалшификации на документи във връзка със строежа на сградата на бул. „Братя Бъкстон”. С други думи – съдията Лозан Панов яде и пие с лице, чиято фирма е разследвана за документни престъпления. Прегръща се с адвокати, сред които и Мария Тодорова, която се явява по делата на това дружество. Само преди месец съдия Панов поиска от президента Румен Радев да създаде комисия, да разследва главния прокурор Сотир Цацаров. Защо? Затова, че се е срещнал в ЦУМ с Георги Гергов и Сашо Дончев. Нито един от тези двама бизнесмени не са разследвани или проверявани от прокуратурата. Докато на снимките, които аз изпратих във ВСС, се вижда как Лозан Панов през 2009 г се забавлява на фирменото коледно мероприятие на дружество, срещу което към онзи момент прокуратурата извършва проверки за документни и длъжностни престъпления. Същата година Софийският апелативен съд ни „подряза крилцата”, след като бяхме спечелили делото на първа инстанция в Софийски градски съд. Когато видях снимката с Панов и Василев, това завърши картинката. По един напълно естествен начин всичко дойде на мястото си: „Кажете не на страха!” Ха – ха – ха! Колко наивни сме били с останалите собственици”, завършва Тонев.

Четете утре: „Строителят Петьо Василев: „Аз си плащам и печеля”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. За жалост ВСС проспива тези моменти,кога нарочно,кога “без да иска”.През последните две години станах свидетел на : Всичко е цирк,особено в съдебната система.

  2. Един поглед само на въпросната снимка и на човек му е ясна ,,картинката”.Г-н Панов вече доста стана известен на гражданите с екстрите си глезотийки,а вие очаквате правосъдие от подобна личност.С часовник за 24,000 евро,9,000 месечна заплата и 10,000 за охрана от НСО.Г-н Тонев очаква правосъдие???Вижте го щастливия топ магистрат и се запитайте с какво е толкова важна персона от всеки друг ГРАЖДАНИН??Охрана?Защо?Заради ,,коректното” му поведение като съдия??

  3. Абе защо никой не разследва къде потънаха десетки милиарди заеми, фискален резерв, сребърен фонд и нзок откакто прасето Борисов е на власт? А на никой ли не прави впечатление, че фирмите близки до Борисов са все максове, Агромакс, Евромакс. А между другото, ако Евромакс е беше борисова фирма, дали -п-р-о-к-у-р-а-т-у-р-а-т-а- щеше да плюе на суратя на демокрацията и да отрече резултата от референдума в Трън??????? Как така хората, които живеят в Трън нямат право да решават съдбата си, но цацаратурата ще им я решава??????? Цацаратурата за кого работи, за Евромакс или за народа?

  4. Ми ненаял се човеко, слабичък е на килограми, много има да папка още пр еди да достигне комплекцията на Кой-чо!

  5. Е как да няма, питайте Цветан Цветанов и Делян Пеевски – те ще ви кажат, че в България правосъдието е перфектно.

  6. Като прочета “яде и пие” на едно място с “Цветан Василев”, веднага се сещам за едни милиарди дето ги няма и една източена уж банка.

Отговорете