НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Проверяват за боклуци сградите под мостове и виадукти

Една четвърт от живеещите в Германия са с мигрантски произход

Написаха правилата за усвояване на милиони от фондации МС прие правилника на Съвета за развитие на гражданското общество

Испания търсила над 1000 българи за бране на ягоди Холандия с най-много оферти за работа за гурбетчиите

Дипломатка забърка нацистки скандал Загреб я отзова

БНБ: Храните и горивата поскъпват

Германия се обяви против връщане на Русия в Г-8

Гленда Джаксън се завърна към киното

Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Камери заснели предполагаемите извършители на побоя над служител на „Левски“

Разследват хакерска измама със 112 000 евро за закупуване на земеделска техника

Районната прокуратура в Горна Оряховица и Стопанска полиция разследват крупна измама със закупуване на земеделска техника от чужбина за общо 112 000 евро.

Потърпевш от злодеянието е земеделски производител от железничарския град. Той и съпругата му имат регистрирано дружество, чиято дейност е обработка на ниви. Арендаторите решили да купят земеделски машини и се свързали със специализирани фирми от чужбина. Преговаряли с доставчици от Италия, Германия и Полша. След като постигнали споразумение за доставка на нужната техника, горнооряховските земеделци превели по електронен път на фирмите от трите държави различни суми в размер на общо 112 000 евро.

Плащанията били извършени през последните два месеца. Техника обаче така и не била доставена. Едва преди броени дни арендаторите установили, че има проблем и парите не са постъпили по сметките на доставчиците. Това станало ясно след като полските контрагенти им изпратили напомнително писмо да извършат плащане, за да бъдат доставени машините.
Едва тогава земеделските производители от Горна Оряховица прегледали щателно кореспонденцията си в интернет и били шокирани от разкритието, че са станали жертва на дръзка измама. Оказало се, че докато водели преговори с чуждестранните фирми, размяната на информация ставала чрез имейлите на въпросните доставчици. В момента, в който обаче се стигнело до уговорка съответният доставчик да посочи банкова сметка, на която горнооряховците да преведат парите, била изпращана сметка, но от друг имейл, който изключително наподобявал този на фирмата продавач, но с едва забележима разлика. В единия случай имало разлика от две букви, които били разменени, във втория липсвала една буква, а в третия един символ бил допълнен.

Така се оказало,че купувачите са превеждали парите на банкова сметка на мошеници, които са успели да пробият паролите на електронната им поща. След като измамниците внимателно проследявали кореспонденцията и водените преговори, се задействали в момента, когато се стигнело до превод на сумите.

Пострадалите арендатори са подали жалба в Районната прокуратура в Горна Оряховица.
„Случаят е специфичен. Незабавно бе разпоредена проверка“, обясни пред „Труд“ шефката на Районната прокуратура в железничарския град Даниела Харитонова.
Стопанска полиция ще издирива фирмата администратор, която е обслужвала електронната поща на потърпевшото дружество. Ще се търси и банката, в която са постъпили парите. Тепърва ще се установява дали престъплението е дело на хакер или на вътрешен човек, който е имал достъп до паролите и електронната поща на потърпевшите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.