Нивото на язовир „Кърджали“ е на 20 сантиметра от преливния ръб

Депутатите от ГЕРБ с декларация заради позицията на Таско Ерменков за Крим

Никола Саркози вероятно е освободен от ареста

В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел в разследването на убийството на журналистката Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Арестуваха бус с контрабандни цигари за близо 200 000 лева в Търново Първият удар на полицията за тази година е с предотвратени щети, колкото за цялата 2017 година

Остава високо нивото на водата в карнобатското село Сърнево

Уволниха шефа на “Кеймбридж аналитика” заради злоупотреба с лични данни на потребители на Фейсбук

Турската полиция хвана българин с над 2 килограма кокаин, скрит в ауспуха на джип

Зукърбърг е извикан да даде показания в британския парламент заради скандала с личните данни на 50 млн. потребители

Джеймс Матис: Случаят “Скрипал” показва, че Русия е избрала да бъде стратегически противник

Мъж пострада при експлозия в град Остин

Разходите ни изпреварват доходите

Разходите на домакинствата в България растат по-бързо от доходите, показват данните на Националния статистически институт за третото тримесечие на годината.

Общият доход средно на лице е 1 309 лв. и нараства с 3,7% спрямо същото тримесечие на 2015 г. За същия период общият разход на човек е 1 223 лв. и се увеличава с 4,7% на годишна база.

Най-голямо е увеличение на доходите от пенсии – с 14,5 на сто от 324 на 371 лв., следвано от тези от социални помощи – ръст от 10,4 процента от 39 на 43 лв. В същото време приходите от работна заплата нарастват минимално – с 0,7% от 703 на 708 лв.

Половината от дохода на семейството отива за храна и сметки, показват още данните на НСИ. За данъци и социални осигуровки отделяме 11,6%, а за транспорт и съобщения -10,8%.

Най-много за година са се увеличили разходите ни за културен отдих и образование – от 67 на 80 лв., и за здравеопазване – от 58 на 64 лв.

Сметките за вода, ток, парно, обзавеждане и поддръжка на дома растат от 194 на 204 лв. или с 4,9 процента. Увеличават се и разходите за храна и безалкохолни напитки от 380 на 387 лв., за транспорт и съобщения – от 130 на 132 лв. Не се променят харчовете за алкохоли и цигари – 54 лева.

Българинът консумира повече плодове, кисело мляко и яйца. По-съществено намалява потреблението на хляб – от 22,2 на 21,9 кг, и на прясно мляко – от 4,3 на 4,1 литра.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Нормально:( Увеличението на цените на всичко е в пъти в повече, сравнено с увеличението на пенсиите и заплатите. 700 лв мес. заплата е смешно ниска, макар че някои казват колко била висока и добре – 350 евро на седмица:)))

  2. До редакторите: Заглавието: “Разходите ни изпреварват доходите” НЕ Е КОРЕКТНО. Както става ясно от статията, НАРАСТВАНЕТО на разходите изпреварва НАРАСТВАНЕТО на доходите, но в нетно изражение доходите са по-големи от разходите с 87 лева за последното тримесечие. Ако статиите се четяха и коментираха от хора, като мен, въобще не бих си правил труда да го подчертая. Но тук се подвизават и първосигнални велемирки, които на база НЕКОРЕКТНОТО ЗАГЛАВИЕ ще си измислят некоректни доказателства за некоректните си тези!

  3. най голямо е увеличението на пенсиите 14,7% браво мойта е увеличена юли с 2,4% кой ми краде останалите12% при мен не идват или това е поредната манипулация

  4. НСИ сигурно прави статистики в Австрия или Германия, защото реалната картина в България е друга. Според НСИ комшията ми заедно с жена си получават месечно 5300 лева, а аз получавам 4000 лева. Бря колко богати биле българите, браво на стъкмистите от НСИ, все хубави новини от тях.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.