Райна Дамяни удостоена със „Златното клонче”

Райна Дамяни със „Златното клонче”.

Авторското предаване за култура и изкуство на водещата Райна Дамяни „В часа на синята мъгла” и Дарик радио навършват 25 години през тази седмица. Юбилейните тържества са на 21 януари, но междувременно заваляха и награди.

Предаването „В часа на синята мъгла” е единственото в родния ефир, което 25 години не е сменило името си и сред най-слушаните културни формати в България. То е авторско и е удостоено с множество награди у нас и в чужбина: като водеща и журналист Райна Йотова-Дамяни е носителка на Наградата на Столична община (2014), „Златно перо” на СБЖ (2015) и много други.

След допитване до читателите си сайтът за изкуство и култура ArtNovini.com (Виена) връчи за шести пореден път наградата „Златното клонче” именно на журналистката, художник и арт-експерт д-р Райна Дамяни. „Златното Клонче” е позлатена статуетка, изработена от българския скулптор Ивайло Савов, популярен повече по света, отколкото в България. Събитието се състоя в галерия „Савов”.

Наградата се присъжда на д-р Райна Дамяни за нейната голяма любов към изкуството и културата, за нейния висок професионализъм и журналистическа етика, за силата и упорството ѝ години наред да озарява глобалния художествен небосклон, въпреки превратностите на нашето съвремие. И още – за силата на нейния артистичен дух, за предаността ѝ към „Десетте музи!”, се казва в обръщението на Марио Николов, главен редактор и основател на АrtNovini.com.

Райна Дамяни е не само журналист, тя е доктор по културология и медии, организатор и водещ на стотици премиери, илюстратор на книги, куратор на изложби у нас и в чужбина; осъществила е и безброй проекти за телевизия, радио и периодични медии. Публиката е видяла и три нейни самостоятелни изложби.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура