Ракетни удари спряха тока в Молдова

Русия напада електрическата мрежа и други съоръжения с ракети и експлодиращи дронове в продължение на седмици, очевидно целейки да превърне студа и мрака на зимата в оръжие, смятат експерти за Би Би Си.

Гражданите на Киев остават напълно без питейна вода

Интензивни руски баражи блокират възможностите на Украйна

Властите в Кишинев готвят извънредни мерки

В множество градове на Украйна и в съседна Молдова бе прекъснато електрозахранването след поредна серия руски ракетни баражи  руски удари в сряда срещу обекти на украинската енергийна инфраструктура, предадоха световните агенции.
Градската администрация на Киев съобщи, че трима души са загинали и трима са ранени в столицата, след като руски удар е ударил двуетажна сграда.

В Молдова министърът на инфраструктурата Андрей Спину каза, че „има мащабни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна“ след подобно прекъсване на 15 ноември. Властите в страната вземат всички необходими мерки да се справят със ситуацията. Спряно е електрозахранването и в отцепническата Приднестровска република. 

Кметът на Харков Максим Козицкий съобщи, че електричеството в града, вторият по големина в Украйна, е прекъснато и целият обществен транспорт е спрял да работи, в резултат на „два ракетни удара по електроподстанция“ в региона. 

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че „едно от инфраструктурните съоръжения на столицата е ударено“ и е имало „още няколко експлозии в различни квартали“ на града. Без да уточни дали експлозиите са причинени от работещите системи за противовъздушна отбрана или руски ракети, поразяващи цели. Той каза, че водоснабдяването е прекъснато в цял Киев.
Планираните и непланирани прекъсвания на електрозахранването са често срещани в много части на Украйна в резултат на последните атаки, припомнят наблюдателите.

Много райони на Украйна, ударени в сряда, бяха близо до съседни страни, включително Лвов, само на 80 километра (50 мили) от Полша, където украинска противовъздушна отбранителна ракета уби двама души миналата седмица.

Градовете Червоноград и Яворов, също близо до полската граница, претърпяха прекъсвания на тока.

Руските атаки са повредили почти половината от енергийната система на Украйна и милиони хора са без ток, тъй като температурите падат през зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа