Расистките забежки на Тръмп

Това е катастрофа за САЩ

Сексистки език

Свикнали сме вече с непредвидимите ходове на 45-ия президент на САЩ. Но това, което Доналд Тръмп разпространи в неделя от мобилния си телефон, бе необичайно дори за политик, за когото обидите и хулите са част от ежедневието.

Тръмп призова няколко представителки на Демократическата партия с миграционен произход да се върнат в родните си страни. Той не назова имена, но бе ясно срещу кого бе атаката му: групичка млади депутатки от Камарата на представителите - Александриа Окасио-Кортес, Аяна Пресли, Рашида Тлаиб и Илхан Омар. Всички те са с по-тъмен цвят на кожата, три са родени в САЩ, само Оман е от Сомалия.

Като време медийната атака беше много добре пресметната: тя дойде в деня, в който Тръмп обяви мащабни акции срещу пребиваващи нелегално в страната хора и броени дни след като трябваше да погребе своя план, предвиждащ при бъдещи преброявания да се задава и въпросът кой е американски гражданин.

Трябва да разбираме така посланието на президента: вие не сте част от нас, не сте от „народа на САЩ“. Тръмп визира не само мигрантския произход, но и пола на депутатките. Той посяга към дяснопопулистката карта „ние срещу тях“. Но отива и по-далеч: допълва расисткия аспект със сексистки. Жените-политици нямат място в неговите светоглед.

Този туит на Тръмп се цели в твърдия му електорат - възрастните бели мъже. Имаме си работа с президент, който година и половина преди следващите избори вече се намира в предизборна кампания. Колкото повече наближава денят на вота, толкова повече ще виждаме Тръмп да се радикализира. Неговият проект „Да направим Америка отново велика“ се основава на изключването: тия и тия да вървят там, откъдето са дошли. И това е катастрофа за САЩ, за които интеграцията на всички преселници някога беше държавна философия.

От Дойче веле, със съкращения

Коментари

Задължително поле